Първият филм от култовата сага излиза през 1977 година

Кинофенове по целия свят отбелязват Деня на „Междузвездни войни”. Датата 4 май не е избрана случайно. Тя е заигравка с една от най-често използваните реплики в космическата сага – „Нека силата бъде с теб”. На английски фразата звучи почти като „Нека 4 май бъде с теб”.

Герои от "Междузвездни войни" почистиха руски град (ВИДЕО)

Една от версиите за началото на празника далеч не е свързана с киното, а с политиката. На 4 май 1979 г. Маргарет Тачър става министър-председател на Обединеното кралство. Местен вестник й пожелава успех на поста със заглавие каламбур между датата и популярната реплика от филма – „May the Fourth Be with You, Maggie. Congratulations!”.

„Започва по-скоро на шега, като фенска инициатива. В крайна сметка става толкова популярен сред феновете на „Междузвездни войни", че в един момент „Лукас филм” припознава този празник и вече е официален празник и на самата компания”, обяснява Благой Иванов, кинокритик и писател.

Днес празнуващите 4 май са милиони почитатели от няколко поколения, които използват деня, за да се обличат като любимите си герои, да се събират, за да гледат заедно поредицата или да се дуелират със светещи мечове.

Продават на търг реквизит от „Междузвездни войни“, „Хари Потър“ и „Отмъстителите“

Със своите 9 епизода за над 40 години „Междузвездни войни" е истински феномен в поп културата. Според критиците успехът на сагата е заложен още в първия епизод, излязъл на екран през 1977 г. и променил завинаги историята на киното.

„Имаш един човек, който има творчески контрол над цялата сага, и това е Джордж Лукас. Тази изключителна аудио-визуална стимулация, която представлява първият филм - с техническите иновации, сценография, музиката. И Лукас наистина е бил визионер по начина, по който техниката ще помогне за разказа”, смята Благой Иванов.

Бебе Йода - популярен връх за коледна елха (СНИМКИ)

Но и това не обяснява докрай продължаващата с десетилетия мания по „Междузвездни войни".

„Един от основните фактори е темата - за борбата между доброто и злото, която не е непременно и само фокусирана върху фракциите. По-скоро борбата между доброто и злото е много силно насочена и към самите нас”, смята Иванов.

През годините не само датата 4 май, но и целият месец се превръщат в празник за феновете. Почти всички нови епизоди от приключенската сага излизат малко след 14 май - рожденият ден на нейния създател Джордж Лукас.

 

Star Wars: Легендарната сага продължава с истории за емблематични персонажи