Кандидатът на "Има такъв народ" Илко Стоянов води

Кандидатът на "Има такъв народ" Илко Стоянов води в битката за кмет на Благоевград след балотажа, научи NOVA. По предварителни данни той печели изборите срещу подкрепения от БСП независим кандидат Румен Томов. 

Въпреки липсата на официални резултати Илко Стоянов приемаше поздравления пред щаба на партията. Краят на изборния ден беше обявен 30 минути след 20 часа с решение на Общинската избирателна комисия. Избирателната активност на финала е малко над 28%.

 

 

Сходна е избирателната активност с първи тур на частичните избори миналата неделя, когато от ОИК отчетоха 27.76 процента. Близо два пъти по-ниска е тя обаче в сравнение с местните избори през 2019 година, когато на балотажа за кмет са гласували повече от 50 процента от имащите право на глас.

 

Още в ранните часове на деня се видя, че избирателната активност в Благоевград няма да скочи в сравнение с първия тур. Отново, както и преди седмица, към урните отиваха основно възрастни хора. С машините те се справяха добре, противно на много очаквания.

 

Балотажът премина без сериозни нарушения, без жалби, и без сигнали за купуване на гласове. Сигнал обаче дойде в комисията за напрежение между членове на комисия в село Рилци.

Най-ниска е била избирателната активност в секцията в квартал Предел в Благоевград, където са гласували около 7 процента от имащите право на глас. 

Вторият тур на частичните кметски избори се следи с особен интерес, защото вотът се възприема като генерална репетиция преди парламентарния вот на 11 юли.

"Изборният ден в общината започна нормално. В 120 секции се гласува с машини. В тях има 174 машини, с които няма проблем към момента".  Това заяви в ефира на "Събуди се" председателят на Общинската избирателна комисия Мартин Бусаров. 

Балотаж на кметските избори в Благоевград

По думите му двама членове на избирателна комисия се успали и не били навреме при отварянето на секция, но всички комисии са били в пълен състав час след началото на избориния ден. Бусаров изрази надежда, че за разлика от първия тур избирателната активност ще бъде по-висока. 

До 10 часа няма регистрирани жалби и нарушения, съобщиха от РИК в града. Единствено в две от секциите за кратко е било спряно машинното гласуване, тъй като избирателите са избурзали и са изтеглили предварително разписката, която излиза от машината. Това е наложило краткото спиране на устройствата и тяхното настройване.