Вижте къде се намира един от най-девствените райони у нас

Едва пет процента от държавните български гори са напълно защитени от сеч. Те са във фаза на старост и осигуряват местообитание на редки животински видове. Там,  където се губят човешките следи, започва животинското царство. В сърцето на Витоша се намира една от най-старите букови гори у нас. Тя е дом на редки гъби, насекоми, сови и кълвачи, а за експертите е като забравен Ноев ковчег. 

„60 процента от биоразнообразието в горите се дължи на тези стари вековни гори“, твърди Александър Дунчев,  изп. директор на "Агенцията по горите". 

„ДОТАМ И ОБРАТНО”: Къде се намира феноменът „Столо”

По много от дърветата се виждат следите на черния кълвач. „Той оставя по дърветата ето такива продълговати дупки, има изключително масивен клюн“, посочва Нели Дончева, експерт към WWF. 

Оценката на учените е, че средната възраст на гората е около век. И обясняват, че годините на едно дърво се изчисляват като се извлече материал от ядрото.

„След като се извади сондажното ядро, се изследва в лаборатория и се измерват годишните пръстени“, обяснява проф. Цветан Златанов. Пълна идилия обаче – няма. Според специалисти естествените природни процеси, рано или късно, погубват вековните гори. А понякога краят идва преждевременно.

ДОТАМ И ОБРАТНО: Разходка в гъстите гори между Боженци и Трявна (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Всеки ден валят в горското стопанство десетки сигнали – там е отсечено дърво, там се изсича еди коя си гора“, твърди Дунчев. Затова той предлага нова стратегия срещу незаконните сечи: "Да се пишат актове на собственика. Като е допуснал старият възрастен дядо фирма да му изсече гората незаконно, той трябва да си носи отговорност“. 

Но надеждите са, че не глобите, а самосъзнанието ще се превърне в мотив за опазване на природата.