Това става ясно от съобщение на румънското министерство на външните работи

Румънското министерство на външните работи съобщи, че военен самолет е евакуирал от летището в Кабул до Исламабад 14 румънски граждани и четирима българи, предаде БТА, като се позовава на Асошиейтед прес и Аджерпрес.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Те са пристигнали в Букурещ със самолет "Херкулес" на румънските военновъздушни сили, който е кацнал в "База 90 Отопени". 

САМО ПО NOVA: Разказ от първо лице за претъпкания военен самолет в Афганистан

В изявление късно снощи министерството уточнява, че друг румънски гражданин, служител на ООН, не е успял да стигне до летището в Кабул от съображения за сигурност и в момента се търсят други опции с партньорски страни за неговата евакуация. Румънските власти посочиха, че евакуираните лица са били посрещнати от персонал на румънското посолство при пристигането си в Пакистан, предават Асошиейтед прес и Аджерпрес.

Това е третият евакуационен полет на румънските военновъздушни сили, които използват за целта самолет "С-130 Херкулес".

МВнР: 20 български граждани са напуснали Кабул (ВИДЕО)

Румънското външно министерство съобщи още, че е "потвърдило и е установило контакт" с известен брой афганистански граждани, които са сътрудничили на румънските военни по време на мисията им в Афганистан и които са изразили желание да бъдат евакуирани в Румъния.

Полски дипломат: Тълпите на летището в Кабул пречат на евакуацията (ВИДЕО+СНИМКИ)

Заради изключително сложната ситуация от гледна точка на сигурността около летището в Кабул, нито един от тези афганистанци не е успял да се добере до аерогарата. Министерството посочи, че продължава да търси опции за евакуацията им.

Източник: БТА