Иззети са множество документи и парични суми в големи размери

Мащабна спецакция срещу фалшиви свидетелства за ТЕЛК и злоупотреби за милиони. Антимафиоти влязоха в три столични болници. Операцията на ГДБОП е по образувано досъдебно производство на спецпрокуратурата. Има общо 7 задържани.

РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Фалшиво ли е ТЕЛК решението на директора на пазарджишката болница?

Операцията е извършена на 16 септември. По информация на NOVA трима от арестуваните са председатели на експертни лекарски комисии, а останалите са посредници. Разпитани са много свидетели, някои от които - пред съдия. Иззети са документи и парични суми в големи размери.

Операцията по разбиването и залавянето на участниците в организираната престъпна група се подготвяла от година. 

„Във вчерашния ден беше проведена реализацията на тази операция и бяха задържани определен брой лица”, обяви Петър Тодоров, главен секретар на МВР. Той потвърди, че задържаните са лекари, които участват в ТЕЛК комисията, и посредници.

Как точно е действала схемата все още не се знае. Твърди се, че изтъргуваните фалшиви ТЕЛК-ове са много.

„Наистина са много”, каза Калин Стоянов от ГДБОП.

А така, според антимафиоти, държавата е ощетена с милиони левове.

Към момента разследващите знаят, че престъпната група е работила за три болници, единствено на територията в София.

По информация на NOVA две от лечебните заведения  са общинските – първа и четвърта градски болници.

Директорът на Първа градска болница заяви за NOVA, че няма никаква информация. И допълни, че ТЕЛК-ове само административно се водят към тях. А физически се изготвят в столична поликлиника.

Коментар потърсихме и от ръководството на Четвърта градска болница. До този момент - такъв нямаме.

Фалшиви диагнози с цел инвалидност - адекватна ли е наредбата за ТЕЛК?

По-рано днес се появи информация, че третото лечебно заведение е Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания. От там обаче отрекоха. Като заявиха, че никой не ги е търсил и нямат разпитвани или арестувани колеги.  Междувременно от Лекарския съюз си обясняват търговията с фалшиви ТЕЛК решения с липсата на санкции.  

„В нашата държава няма санкция за този, който се възползва от такъв документ. Обикновено се опитват да се наказват само тези, които са го издали. А когато има търсене, винаги ще се намери кой да го предложи”, коментира д-р Иван Маджаров, председател на БЛС.

Спецоперация на три места в София срещу измами с ТЕЛК

Високо търсене имало и от задържаните вече членове на разбитата престъпна група, показват доказателства. От МВР съобщават, че по време на операцията са иззети множество документи и парични суми в големи размери. За случилото се е информиран и здравият министър. От ведомството засега отказват коментар.