Задържани за 24 часа са седем души, на четирима от тях мярката е удължена

Седем задържани при спецакция срещу нелегалния трафик на мигранти. Това стана ясно на брифинг в МВР.  За четирима от тях мярката е удължена в задържане за 72 часа, предстои да бъде искано постоянно задържане под стража.

На тези лица е повдигнато и обвинение за участие в организирана престъпна група. Двама от тях са българи, другите двама - афганистанци, като единият от тях е организатор на престъпната група.

Констатирани са и стотици помагачи на групата, които са разпределяли, настанявали, укривали мигрантите. Вероятно за това се е заплащало. Средна сума за превеждане на мигрант от Афганистан до някоя западна страна варирала между 8 и 10 000 евро. От Турция до Сърбия тарифата била 2 000 лв.

Те са превеждали бежанци, основно афганистанци през границата ни с Гърция и Турция, като целта им е била Западна Европа.

След няколко дни престой в София, бежанците тръгвали към границата  със Сърбия по пътя си към различни държави в Западна Европа.

Схемата - трафикът на мигрантите е преминавал през границата ни с Гърция, понякога и през българо-турската граница с първа цел -  София.

На територията на град София са били настанявани в предварително осигурени от лидерите на групата квартири.

На адресите са открити множество телефони, СИМ карти и пари.

И четиримата заявиха пред съда, че искат по-лека мярка, която обаче така и не получиха.

Акцията се е провеждала в рамките на година. Започнала е с информация, пристигнала в ДАНС, за група, която е превеждала лица през българо-турската граница. Основно превежданите лица са били афганистански граждани.

„След повече от година съвместна работа между ДАНС, ГДБОП и „Гранична полиция” успяхме да разбием група за нелегален трафик на мигранти. Много добре структурирана група, с ясна йерархия, действали на територията на София, Хасково и Русе”, обясни шефът на ГДБОП Калин Стоянов, който изрази надежда службите за сигурност да продължат да действат в толкова добър синхрон.

От МВР обясниха днес, че са отправили покана и към наблюдаващия прокурор да се присъедини към пресконференцията, но на брифинга няма представител на прокуратурата. Вчера от прокуратурата публикуваха съобщение за операцията.