Едно от лицата на Музея е носителят на две награди "Оскар" Том Ханкс

В Лос Анджелис беше открит музей на киното. Идеята за създаването му се появява още през 1929 г., когато за пръв път се раздават наградите "Оскар" от Академията за филмови изкуства и наука.  Постоянната експозиция, озаглавена „Историите на киното“, е разположена на три етажа и представя личностите оформили  и променяли седмото изкуство през изминалия век. Едно от лицата на Музея е носителят на две награди "Оскар" Том Ханкс. 

"Важно е в Лос Анджелис  да има такъв музей посветен на киното. Всички знаем, че навсякъде по света се създават наистина прекрасни филми и те вече имат свои музеи. Но с цялото ми уважение, крайно време беше и ние да имаме свой, тук , където реално е създадена  киноакадемията, това място ще е като нашия храм“, споделя Том Ханкс.  

„Мет Гала" се завърна: Най-атрактивната вечер в шоубизнеса (ВИДЕО+СНИМКИ)

Червената шейна Rosebud - спомен от детството на главния герой във филма "Гражданинът Кейн" - е единственият оцелял декор от класиката на Орсън Уелс от 1941 г.

До нея са и червените  обувки на Дороти от "Магьосникът от Оз" и разбира се - роклята на Мерилин Монро от "Джентълмените предпочитат блондинки" . В музея са изложени и халата на Пича (изигран от Джеф Бриджис") в "Големият Лебовски" както и Извънземното от едноименния филм на Спилбърг, а до него са  роботите от "Междузвездни войни" на Джордж Лукас, "Пришълеца" на Ридли Скот и акулата от "Челюсти".  

Започва филмовият фестивал във Венеция (ВИДЕО)

 „Този музей посвещаваме на изкуството да създаваш кино, на всички режисьори, актьори, сценаристи, художници и аниматори, на тези които създават магията във филмите. Посетителите могат да дойдат и да опознаят кинонаследството си , да се докоснат до величествени декори и да разберат всички процеси по създаването на един филм“, заяви директорът на музея Бил Крамър.  

В Музея на Академията има специална галерия, посветена на статуетките.  В голяма овална зала са подредени 20 знакови Оскара, връчени от 1927-а до 2016 г.   

Музеят е проектиран от звездата на италианската архитектура Ренцо Пиано и е отворен за обществеността от 30-ти септември.