Събитието стартира с филма "Паралелни майки" на испанския режисьор Педро Алмодовар с участието на Пенелопе Крус

Филмовият фестивал във Венеция започва днес с богата програма и със завръщането на холивудските звезди, които до голяма степен го "изоставиха" миналата година заради коронавирусната пандемия. Тази година обаче киното очаква с нетърпение да се отърси от здравната криза, предаде Ройтерс.

Организаторите се надяват, че строгият протокол за безопасност ще помогне 11-дневният филмов маратон да протече безпроблемно. Киносалоните работят с половин капацитет. Стена блокира гледката към червения килим, като целта е да се осуети струпването на много хора, желаещи да получат автограф, пред Двореца на киното. За присъствие на прожекциите са необходими маски за лице и здравен паспорт или отрицателен тест за COVID-19.

"Всички навсякъде са нетърпеливи да се завърнат, да отворят отново, да рестартират, да пуснат филмите, "отлежавали" година и половина или може би две", заяви фестивалният директор Алберто Барбера преди церемонията по откриването.

Барбера допълни, че местата за повечето световни премиери, които трябва да бъдат прожектирани на фестивала, вече са разпродадени. Фестивалният директор също така обеща, че тази година проявата няма да страда от недостиг на знаменитости, въпреки че феновете няма да могат да се доближат до тях.
"Червеният килим ще бъде един от най-многолюдните от години, защото всички са тук - от Тимъти Шаламе до Зендая, от Джесика Частейн до Мат Деймън, Бен Афлек. Списъкът е толкова дълъг, че не мога да си спомня всички", казва Алберто Барбера.

Кинофестивалът във Венеция - най-старият в света и витрина за потенциалните претенденти за "Оскар" с наближаването на наградния сезон, стартира с филма "Паралелни майки" на испанския режисьор Педро Алмодовар с участието на Пенелопе Крус. Алмодовар е носител на две награди "Оскар", но все очаква водещо отличие от кинофестивала във Венеция.

Сред продукциите, които ще съревновават за наградата "Златен лъв" са "Силата на кучето" на новозеландската режисьорка Джейн Кемпиън с Бенедикт Къмбърбач и Кирстен Дънст, и "Спенсър" - биографичният филм за принцеса Даяна на чилиеца Пабло Лараин с Кристен Стюарт в главната роля.

Паоло Сорентино, който ще предложи изключително личен филм за загубата на родителите си, когато е едва на 17 години, е един от петима италиански режисьори в основната селекция.

Актрисата Маги Джиленхол ще дебютира като режисьор с филма "Изгубената дъщеря" по романа на Елена Феранте с участието на Оливия Колман и Дакота Джонсън.

Средновековният епос "Последният дуел" на режисьора Ридли Скот и дългоочакваният римейк на научнофантастичния филм "Дюн", режисиран от Дени Вилньов, ще бъдат показани извън конкурсната програма.

Клои Чжао - режисьорката на филма "Земя на номади", който миналата година беше отличен с приза "Златен лъв" и впоследствие спечели три награди "Оскар", е в състава на журито, председателствано от друг отличник на американската киноакадемия - южнокорееца Пон Джун-хо ("Паразит").

Източник: БТА