Решението e прието с 11 гласа

Конституционният съд реши - Кирил Петков е бил канадски гражданин, когато е бил назначен за министър на икономиката. Така магистратите обявиха за противoконституционен указа на президента Румен Радев за назначаване на служебното правителство. Това обаче важи само за частта му за Кирил Петков. Решението беше взето с 11 гласа „за”.

Конституционният съд няма да изслуша Кирил Петков

Съдия Георги Ангелов е подписал решението с особено мнение, но то касае частта дали изобщо е трябвало  КС да допусне казуса. В мотивите си днес върховните магистрати записаха, че Румен Радев не е трябвало изрично да проверява дали номинираните за министри имат единствено българско гражданство. За целта те подписват декларация, в която изрично е посочено, че се носи наказателна отговорност при деклариране на неверни факти. 

Днес КС изонщо не е разгледал второто искане на Кирил Петков. По информация на NOVA причините за това са две - липса на време и факта, че още преди 10 дни Петков е получил отказ да бъде изслушан с мотив, че се атакува указ на президента, а не персоналното назначаване на някой от министрите.

По информация на NOVA в мотивите на върховните магистрати е залегнал текст от Заявлението за отказ от канадско гражданство, което самият Петков доброволно е предоставил. В него има графа, в която се казва: „Аз разбирам важността на своя отказ от канадско гражданство, както и това че ако той бъде одобрен, ще изгубя всички права и привилегии на канадски гражданин и вече няма да имам статут в Канада”. Това върховните съдии разчитат като наличие на канадско гражданство до момента на получаване на документ, че молбата за отказ е одобрена от властите в Отава.

Конституционният съд образува дело по казуса с гражданството на Петков

Така, пишат от Конституционния съд, не може да се приеме твърдението на самия Кирил Петков, че с подаване на заявление пред съответното посолство, правата му на чужд гражданин се губят автоматично.

Малко по-късно Петков излезе с позиция. Публикуваме я без редакторска намеса:

„Аз, Кирил Петков, приемам решението на Конституционния съд. Заставам с високо вдигната глава пред Вас и заявявам:

Когато подписах пред нотариус своето волеизявление за отказ от гражданство на 21 април, предадох канадския си паспорт, платих си таксата, аз бях сигурен, че съм изпълнил своето задължение към Конституцията на България. Да се откажа от канадска пенсия, безплатното здравеопазване, възможността за пътуване и работа по целия свят не беше трудно решение за мен, защото знаех, че имам дълг пред Родината!

Моят дълг беше да не стоя безучастно, когато виждам как шепа хора ограбват моята Родина.

Не можех да продължа да гледам как данъците на моите сънародници отиват вместо за училища, болници, пътища и пенсии, в недекларирани офшорни компании.

Не можех да гледам как едни милиарди изтичат през Българската Банка за Развитие към приближените на властта, а малкият бизнес е затиснат от данъчни проверки.

Не можех да гледам как едни директори на болници правят по 90,000 лева на месец, а за много от младите ни лекари Терминал 2 е единственият път.

Не можех да гледам как почти половината от нашите баби и дядовци са оставени да живеят под линията на бедност, а феодални дерибеи ограбват всяка област на България през обществени поръчки.

Не можех да понасям как вече няколко десетилетия няма един тунел под Шипка, който да свърже Южна и Северна България, а магистрала „Хемус“ я няма, въпреки милиардите левове вече платени от държавата.

 

 

Не можех да гледам как българската правосъдна система е поставена на колене за най-важната позиция в държавата - главния прокурор. Та за тази позиция дори нямаше избор между двама - един избраник на задкулисието бе спуснат и приет.

Просто нямах избор!

Позицията на Конституционния съд беше, че няма пречка в продължение на месец Делян Пеевски да е шеф на ДАНС и депутат едновременно, но същият този съд се произнесе с почти пълно единодушие днес. Произнесе се три седмици преди изборите, осъзнавайки, че това решение ще повлияе не само на мен, но и на кампанията на Президента на Републиката, и го направи бързайки, без да ми даде дори право на писмена защита.

Съжалявам много, че днес същият този съд каза на 2 милиона български граждани извън страната, много от които имат двойно гражданство:

Вие не сте пълноправни граждани на България, Вашата воля дори когато се откажете и предаде паспортите си в името на Родината, няма да бъде зачетена от българския съд! Вашата съдба и съдбата на управлението на България зависят от чужди държави”.

Становище, подобно на това на Петков, застъпва и юристът проф. Огнян Герджиков.

"Отношението между субекти на българското право, каквото е българската държава, и Кирил Петков, не би трябвало да зависи от усмотрението и волята на чужда администрация. Канадската държава не може да не го освободи", обясни той.

Конституционният съд обаче смята, че Кирил Петков документално е трябвало да бъде без канадско гражданство още през април, за да може да подпише декларация, че няма друго гражданство.

"Всяка държава може сама да прецени дали да освободи едно лице веднага или след определен период от време, като провери дали той си е платил данъците, дали срещу него не е образувано накзателно производство, или поради това че дължи издръжка, например", поясни преподавателят по Конституционно право доц. Наталия Киселова.

 

 

Изказване по темата направи и държавният глава Румен Радев. Той беше категоричен, че решенията на Конституционния съд не се коментират. "Бих се радвал, ако България имаше повече министри като Кирил Петков", каза още Радев.

Подобна беше тезата на Инициативния комитет, издигнал двойката Радев - Йотова. 

Позиция на Инициативния комитет на Румен Радев и Илияна Йотова по решението на КС относно гражданството на Кирил Петков. Според тях всеки пълнолетен гражданин има право да взема решения и носи отговорност за тях лично. Президентът няма нито правомощия, нито задължение да проверява истинността на декларираното от кандидатите за служебни министри. Всякакви други внушения са израз на безпомощността на политически партии и лица, търсещи повод да избягат от оценката на обществото за тяхното корумпирано и некомпетентно управление.

"Както посочиха редица специалисти, подобна постановка за гражданството в 21-и век и в условията на членство на България в Европейския съюз и други международни организации, е анахронизъм. В частност, тя обрича на ограничаване на политическите им права стотици хиляди наши сънародници зад граница", се казва още в позицията на Инициативния комитет.

От БСП обаче се разграничиха от нея. Тримата представители в Инициативния комитет, излъчени официално от БСП, разпространиха своя позиция до медиите, в която се казва:

"Не смятаме за удачно позицията да се обявява от името на ИК, без да е съгласувана с членовете му. Ако беше съгласувана, вероятно щеше да бъде по-солидно мотивирана.Възразяваме, също така, Инициативният комитет да се включва почти неприкрито в кампанията на Кирил Петков и "Промяната продължава". Защитата на правата, включително политическите, на българските граждани, живеещи в чужбина, са и трябва да останат приоритет на българската държава. Не приемаме внушението, че върховният закон на България, който всъщност гарантира тези права, е причина за тяхното ограничаване. Казусът тук не засяга стотиците хиляди български граждани, защото те не са извършили престъпление. Кирил Петков, независимо при какви обстоятелства, е подписал декларация с невярно съдържание, благодарение на което стана министър. Благодарение на участието си в правителството си създаде популярност, която експлоатира в настоящата кампания. Това е политически проект, заченат с лъжа, но с претенции за почтеност. Този факт беше констатиран недвусмислено днес от Конституционния съд. В този смисъл ние очакваме не ИК да оправдава Петков, а Петков да се извини на президента, че го е подвел и че днес тези негови действия се отразяват негативно на предизборната му кампания. Все още не го е направил и изглежда няма намерение".

От столетницата обявиха още, че продължават да подкрепят кандидатурите на Радев и Йотова, а също така "поемат негативи в името на общата победа", но очакват ИК и неговото ръководство да не стъпват на полето на парламентарната кампания в подкрепа на конкурентни формации.

 

Коалиционният партньор на ГЕРБ - СДС, поиска оставката на президента Румен Радев, защото е нарушил Конституцията. А от ВМРО искат всички актове и решения на Кирил Петков, подписани в качеството му на служебен министър на икономиката, да бъдат анулирани. За целта от партията ще внесат жалба във Върховния административен съд.

В решението на Конституционния съд няма становище какво би се случило с документите, подписани от Кирил Петков като министър. Според проф. Герджиков, те не биха могли да бъдат обявени за нищожни.

"Aвтоматично не отпадат актовете, но всички заинтересовани биха могли един по един да акатуват актовете, издадени от министър Петков по времето, когато той е бил министър", каза Герджиков.

Идентичен казус с двойно гражданство Конституционният съд реши и през 1995 година. Тогава предсрочно КС прекрати мандата на Жорж Ганчев като депутат, тъй като той имал български и американски паспорти. 

Решението на Конституционния съд по никакъв начин не влияе на кандидатурата на Петков за депутат. Когато е подавал документи в ЦИК той е имал само българско гражданство.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.