„Сегашният пик на смъртността при COVID-19 е в следствие на високата заболеваемост", заяви медикът

Тестовете за антитела могат да се фалшифицират много по-лесно от другите изследвания. Това заяви проф. Георги Момеков от Катедрата по фармакология, фармакотерапия и токсикология в МУ – София в студиото на „Здравей, България".

„Националният експертен съвет трябва да вземе решение дали хората с антитела могат да получат зелен сертификат. Наистина има много хора, които са изкарали болестта на крак и имат антитела. Протекцията при ваксинираните обаче е много по-висока, отколкото при тези, които са изкарали вируса", обясни специалистът. 

Броят на починалите с COVID-19 - най-висок от началото на пандемията

По думите му сегашният пик на смъртността при COVID-19 е в следствие на високата заболеваемост.

„Сега берем плодовете на тези няколко седмици, в които имахме нарастващ брой случаи. Когато си на първо място по смъртност, трябва да има брутални мерки, ако се цени човешкият живот. Или не правим нищо и стигаме до подобни черни рекорди, или се опитваме като общество да се хванем за ръце и да минем през това заедно”, каза още професорът.

По думите му лекарствата, които в момента се тестват за лечение на коронавирус, трябва да започнат да се приемат до няколко дни след заразяването, за да имат ефект.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.