Само в 13 области училищата имат нужните тестовете

Първи присъствен учебен ден за малките ученици чрез щадящо тестване. Изследванията се провеждат в класните стаи преди часовете. Изискване за децата е да не са яли и пили течности поне 30 минути преди теста.

В кои области малките ученици остават на онлайн обучение

Изследването извършват най-малко двама души - учители, непедагогически персонал, медицински лица или доброволци родители. Всички те трябва да имат валиден зелен сертификат. В някои столични училища в тестването се включиха и студенти от Медицинския университет.

При положителен тест на дете, то се изолира от останалите, а в същия ден тестът трябва да се повтори, но този път в лаборатория. Ако резултатът отново е позитивен, се карантинира цялата паралелка.

Какво ще се случва с използваните COVID тестове на учениците?

Засега само в 13 области училищата имат нужните тестовете и са готови да започнат присъствено. Причината за липсващите количества в другите 15 области е неизпълнен ангажимент от страна на едната фирма доставчик. Въпреки подписания договор със Здравното министерство, компанията не е доставила нито един тест.

 

 

Каква е организацията 

София

Над 90% от родителите в столичното 145 ОУ „Симеон Радев” са изявили желание децата им да бъдат тествани за коронавирус преди часовете. Първо в учебното заведение бяха изследвани децата от втори клас.

„Най-напред са тествани колеги от непедагогическия и педагогическия персонал с тестове, закупени от училището. Имаме много доброволци и родители, които искат да помогнат. Бързо се справиха и учители, и ученици. Приемаха го като игра. Няма нито един положителен тест. Ще им бъде осигурена и закуска, тъй като не са закусили вкъщи заради тестването. Със зелен сертификат са 51 от нашите служители, като с признаването на антигенните тестове, бройката им вероятно ще нарасне до над 60”, обясни директорът на 145 ОУ Антоанета Михайлова.

 

Днес в София 24 113 ученици от I до IV клас бяха тествани за COVID-19 в класните стаи. Резултатът е положителен само при две деца. Те са предадени на родителите им.

Пловдив 

75% от паралелките се завръщат в класните стаи в Пловдив. Това съобщи зам.-кметът на града Стефан Стоянов. По думите му се очакват да пристигнат единствено тестовете за най-малките.

„Очакваме информация от Здравното министерство. Знаем, че има забавяне с доставките. Уговорката е, че ще ни уведомят два дни по-рано, за да можем да направим необходимата организация. Вероятно следващата седмица ще има присъствено обучение”, добави Стоянов.

В ОУ „Алеко Константинов” в града вече е създадена необходимата организация за тестването на най-малките. „Действаме съобразно насоките на властите. В тестването ще участват учители, родители и медицинското лице”, каза директорът Красимир Ангелов. 

Родителите нямат никакви притеснения за тестването на най-малките. В пловдивското училище часовете ще започват 15 минути по-късно. Учебният ден ще се удължи с толкова заради времето за тестване.  

 

 

Симитли

В Симитли първият учебен ден с тестване също стартира нормално. Рано сутринта проби бяха направени на шофьорите, учителите и учениците към училище „Св. Св. Кирил и Методий”. 12 са паралелките в начален етап, като 11 от тях са пожелали присъствено обучение, обясни директорът Таня Янкова.

 

 

„Сформирахме екипи, тестването тази сутрин се проведе нормално. Разполагаме с необходимия брой тестове засега. Следващото тестване на учениците ще бъде на 16 ноември - вторник”, допълни Янкова и добави, че ръководството на учебното заведение няма притеснение около провеждането на тестовете. 

65% от децата се връщат в клас, а малко по-късно се очаква да се разбере дали има позитивен резултат в Благоевградска област. В училището в Симитли случай на положителен резултат нямаше. Родителите си тръгваха и чакаха обаждане от учителите.


Средно между 15 и 30 минути отнемаше изследването на учениците в класните стаи. Тестовете се правеха от двама възрастни във всяка паралелка. По данни на Образователното министерство до момента само един ученик е дал положителна проба. Става въпрос за дете от Добрич.

Повече по темата вижте във видеата

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.