Хубавата Елена, която беше открита мъртва на 18 ноември в апартамента си в Нидерландия, живее от 10 години извън България

Изпълнителният директор на „Европол” Катрин де Бол изненадващо пристигна на неофициална визита в България. Причината – отдаване на почит след убийството на българката Елена Генчева, която беше служител на европейската агенция. Тя беше застреляна в Хага от кандидат за депутат, който по-късно се самоуби.

Директорът на Европол пристигна у нас заради убитата в Хага българка

Елена Генчева отдавна не живее в Русе, но Русе живееше в нея. Затова тя беше изпратена край Дунава от най-близките си. Елена Генчева остана завинаги на 30 години, след като беше убита в дома си в град Хага от 32-годишния Христо Кацаров.  А после той се самоуби.

Коя е тя? Хубавата Елена, която беше открита мъртва на 18 ноември в апартамента си в Нидерландия, живее от 10 години извън България. Работила е в Европол. Била е уважаван специалист. Доказателство затова е и едно инкогнито присъствие в Русе на поклонението – това на Катрин Де Бол, директор на Европол.

Издирван за убийство кандидат-депутат се самоуби

„Тук съм защото съм директор на Европол и шеф на Елена. Тук съм, за да изкажа искрените си съболезнования на майката и на бащата. Защото всеки един в Европол е много афектиран от трагичните обстоятелства, при които тя изгуби живота си. Ние сме много разчувствани от това. Това е причината аз да дойда тук заедно с делегация. Да кажа на родителите, че тя беше невероятен партньор и колега и приятел на много от хората в Европол. Ние много я ценяхме и тази трагедия, която се случи не трябваше никога да се случва”, коментира Катрин де Бол.

А кой е Христо Кацаров? Той е от Бургас и е живял в блок, където и до днес са родителите му. Семейство Кацарови са уважавани учители в града, които към този момент са в отпуск заради злощастната загуба на сина си.

32-годишният Христо Кацаров е бил част от министерството на туризма, а на последните избори – кандидат за депутат. След края на кампанията Христо е поел със самолет за Нидерландия, където е срещнал фатално Елена. След това се прибира. След издадена Европейска заповед за арест той е трябвало да бъде задържан в апартамента си в столицата, но е открит прострелян. От Европол не се ангажираха с коментар около смъртта на Елена и самоубийството на Христо.

„Не мога да коментирам разследването. Трябва да питате българската полиция”, каза Катрин де Бол.

Питаме българската полиция, която се оказва водеща в разследването.  От областната дирекция на МВР запазват мълчание заради течащото и в момента досъдебно производство по случая.

„За нас Елена беше страхотен човек и колега. Ние, никога няма да я забравим. Тя ще остане завинаги в нас и ние ще я помним”, каза Катрин де Бол.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.