Анализ на Милен Велчев и Ивайло Калфин

Стабилен ли ще бъде новият кабинет? Ще има ли противоречия и ще бъде постигнат компромис за тях? Актуалната политическа ситуация анализират двама бивши министри - Милен Велчев, министър на финансите (2001-2005) и Ивайло Калфин, министър на външните работи (2005 – 2009) и съветник по бюджета в ЕП.

Според Велчев участниците в коалицията имат конструктивен подход и желание за компромиси. За него обединяването на различните гледни точки е важно условие за съставяне на успешно правителство. "Бюджетен дефицит от 4% ми се струва прекомерно висок в условията на растяща икономика. Инфлацията трудно може да бъде овладяна с инструменти на правителството. Не можем да направим нищо различно от Еврозоната. Съветвам правителството да не подклажда инфлацията като подкрепя високия бюджетен дефицит", коментира той.

Колко крехък е мирът в новата коалиция

От своя страна Ивайло Калфин сподели, че е много доволен, че след три вота партиите са се разбрали да сглобят правителство. Той обаче вижда и рискове. "Огромните структурни промени и разместване на агенции ме притеснява. Това отнема години и спира ефективността. Някои от желаните промени надвишават възможностите на управлението", смята той. 

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.