Необходима е нова ваксинациона стратегия, смята специалистът

Страхът и дезинформацията са основните причини хората в България да не желаят да се ваксинират. Това каза в ефира на „Твоят ден” зам.-председателят на БЛС и част от експертния съвет към здравното министерство д-р Николай Брънзалов. По думите му е необходима нова ваксинационна стратегия.

„Ние сме на последно място в Европа по ваксиниране. Необходима е нова стратегия за ваксинацията, в която усилията да бъдат насочени към социалните мрежи, които се оказват основен източник на информация. Проводникът на информация обаче от правилното място до потребителя трябва да бъде скъсен, за да няма страх у хората. Именно страхът е причината да не желаят да се ваксинира. Трябва да се хвърлят всички усилия в социалните мрежи и когато се появи грешна информация, тя да бъде опровергавана от специалисти”, обясни той.

Проф. Брънзалов коментира още, че ваксинацията осигурява необходимата защита, независимо с кой вариант на коронавируса ще се сблъскаме.

Доц. Кунчев: Това е война, ние имаме ваксините, вирусът – новите щамове

„Учени вече доказаха, че смесвайки две ваксини имунитетът се повишава неимоверно. Добре би било да се помисли срокът между втората и третата бустерна доза да бъде намален”, добави зам.-председателят.

Според специалиста сериозен проблем за България, който вероятно ще остане и след пандемията, е високата смъртност и невъзможността адекватно да бъдат проследявани хроничните заболявания на пациентите.

„Губим много хора ежедневни. Българите се възмущават на наложените локдауни в други европейски страни, но там именно заради това смъртността е много по-ниска. Нивото на ваксинирани също пък е много по-голямо. Налагането на допълнителни мерки у нас е политическо решение, с което лекарите се съобразяваме. Но какъв смисъл има от още мерки, като те не се спазват”, каза още проф. Брънзалов.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.