Министърът добави, че е поискала пълна проверка на ДКК

Изпълнителният директор на ДКК си подаде молбата за освобождаване по собствено желание. Това каза пред журналисти в парламента вицепремиерът и министъра на икономиката Корнелия Нинова. Тя отговори на въпрос защо е освободила Борда на Държавната консолидационна компания.

"Изпълнителният директор си подаде молба за освобождение по собствено желание. Смених и останалите членове на борда, т.е. целият Борд е сменен. Искам да оптимизирам работата на държавните предприятия. Знаете какви проблеми има там с язовири. Прецених, че искам нов състав на Борда, с който да оптимизираме работата", каза още Нинова.

Прокуратурата разследва данни за извършено престъпление в ДКК

Тя заяви, че е поискала пълна проверка на ДКК.

"Тези предприятия са в капитала на ДКК. Техните активи са вкарани в капитала на ДКК. От тяхно име ДКК е получила кредит от ББР. Не е лесно с  едно решение да разпуснем целия състав. Това са доста сложни процеси, които са навързани, в които участват Държавната банка, както и всичките активи на тези предприятия. Една такава реформа би била сложна и аз не бих бързала с нея", каза още Нинова.

По думите й всичко е възможно и може да се направи, но би било дълъг процес, който според нея би затруднило основната цел - оздравяване на държавните предприятия.

КПКОНПИ дава отстранената шефка на ДКК на прокуратурата

Нинова коментира и темата с разпита на премиера Кирил Петков. Според нея се преекспонира тази тема.

ПРЕД ПРОКУРАТУРАТА: Кирил Петков се яви на разпит със списък с 19 имена (ОБЗОР)

"Всяка власт, изпълнителна, законодателна и съдебна, е длъжна да се включи в правомощията си в борбата с корупцията и задкулисието. За мен големият проблем е в лобисткото законодателство. Предишни години правихме списъци с лобистки закони. Когато корупцията е заложена в основата на закона, след това която и да е власт, не може да се пребори. Според мен от тук трябва да започне голямата битка, голямата промяна в съдебната система и след това всеки там, където се намира, да съдейства", заяви още Корнелия Нинова.

По думите й само с общи усилия може да се справят с това.

"Промяната в прокуратурата и голямата промяна в съдебната власт трябва да започне от тук. Дали ще се казва главния прокурор Гешев, Петков или Иванов, когато в закона не са заложени контролни органи и функции върху работата му, нещата ще продължават по същия начин. Поне от пет години апелираме за съдебен контрол върху актовете на главния прокурор. Добре е да се смени Гешев, ние сме му искали оставката. Ако правилата, законите и редът останат в същия вид, то нищо съществено не сме променили", заяви още Нинова.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор:
Източник: БГНЕС