Инцидентът е станал по време на вчерашното обсъждане на проблемите с върховенството на закона в някои страни-членки

Поведение на евродепутата от групата на Европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки предизвика остра реакция в ЕП. Джамбазки е обвинен, че е извършил действия, които наподобяват нацистки поздрав в пленарната зала в Страсбург.

Джамбазки за скандала с нацистки поздрав: Това е абсолютна глупост, помахах на председателката

Председателят на ЕП Роберта Мецола подчерта, че подобно поведение е недопустимо и то ни връща към най-мрачните страници на европейската история. Тя е започнала процедура срещу Джамбазки.

Инцидентът е станал по време на вчерашното обсъждане на проблемите с върховенството на закона в някои страни-членки.

Джамбазки направи емоционално изказване, в което приветства действията на Полша и Унгария. Той отхвърли обвиненията и заяви, че неговият жест е неправилно изтълкуван. Джамбазки просто е махнал за довиждане.

Министерството на външните работи излезе с позиция по случая.

"България в исторически план е доказала своята толерантност към различните етноси и непримиримостта си към дискриминацията и езика на омразата. Във връзка с това, всякакви действия, които биха могли да бъдат разчетени като символи, свързани с тоталитарни режими, са неприемливи", се казва в текста. 

В позицията си външното министерство призовава за дух на общоевропейско разбирателство и зачитане на основните европейски ценности.

 

Ако Ангел Джамбазки е нарушил правилника на Европарламента, го грози лишаване от надбавка за разходите му от 2 до 30 дни, забрана за участие в заседания, ограничаване достъпа му до информация за срок до 1 година или просто порицание.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС