Историята на Ирина, която автобусите за България не взеха

Ирина Бакалчева е украинка с постоянен адрес в България, която иска да се евакуира, но не е получила отговор от посолството и не се е качила в автобусите. Семейството й живее у нас, а Ирина продължава с опитите да напусне Украйна.

„Сирени вият непрекъснато, магазините са изпразнени, чуват се взривове”, разказва тя за обстановката в Киев.

„Максар”: Руският военен конвой северно от Киев е дълъг около 64 км (СНИМКИ)

Ирина сподели, че мирното население се безпокои от удари срещу него предвид увеличаващата се колона с военна техника, която се насочва към столицата.

„Нищо добро не ни чака, не съм вярвала, че ще преживея такова нещо”, споделя Ирина.

Министърът на външните работи Теодора Генчовска обясни, че е станало объркване.

„В тази суматоха има някакво разминаване на списъците, които нашата дипломатическа служба в Киев е имала. И списъка на външно министерство. Не е забравена”, добави тя.

Така Ирина в координация с Външното ни министерство решава да тръгне към централната гара на Киев. Без да знае от там с кой влак, в колко часа  и накъде.

Влаковете са с повече от 15 вагона, но докато говорим с Ирина виждаме, че не всеки успява да се качи.

Ирина ни разказва, че на гарата са успели да стигнат и други българи. Това, което знаят е ,че се очаква да тръгнат с влак към град близо до румънската граница,часът остава неясен.

„Казват да вървим пеша,защото даже може да ни вземат с колата, но хората стоят на границата по три и половина денонощия”, споделя тя.

От Външното ни министерство не отговориха каква точно е създадената организация, но увериха, че евакуацията продължава и оказват пълно съдействие

„Тепърва вече има заявки от други българи. Говорим основно за Киев. Работим с колеги от службите на други държави членки на НС и НАТО. Много е голяма територията. Единични случаи на различни места опитваме се да ги групираме”, допълни Генчовска.

Всички желаещи могат да се свържат със Ситуационния  център на министерството на външните работи. Освен него има приложение и група на българите, които желаят евакуация.

Повече вижте във видеата. 

 

 

 

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.