Русия превзе Запорожката АЕЦ

Тежки боеве се водят на много места в Украйна. В половинмилионния Мариупол положението е критично. Повече от два дни няма ток и отопление. Руските части напредват на изток от Киев, вероятно са подминали Чернигов и Суми.

Повече от един милион украинци напуснаха страната си, а бесарабски българи поискаха помощ от страната ни, за да се евакуират. Междувременно Съединените щати и Великобритания обявиха нови санкции срещу руски олигарси.

Пожар край най-голямата АЕЦ в Европа след руска атака (ВИДЕО)

През изминалата нощ кметът на украинския град Енергодар съобщи за пожар в района на централата. Според Дмитро Орлов огънят е лумнал вследствие на руска атака. Минути по-късно информацията беше потвърдена и от президента на Украйна Володимир Зеленски, както и от външния министър Дмитро Кулеба. Преди да стане ясно, че няма изтичане на радиация, в десетки държави остро осъдиха сражението и опасността от авария. Русия каза, че атаката срещу станцията е била дело на украински саботьори.

Според украински източници боеве са се провели само на 150 метра от първия реактор на АЕЦ-а. Късно през нощта Володимир Зеленски се появи в социалните мрежи с тревожно изявление. Той каза, че е говорил с редица световни лидери, за да ги предупреди какво става край Запорожие

"Европейци, събудете се. Кажете на политиците си, че руснаците стрелят срещу ядрена централа в Украйна  За първи път в човешката история държава-терорист обстрелва атомна електроцентрала”, каза той.

Зеленски също публикува видео от АЕЦ-а и припомни трагедията в Чернобил. Той каза, че там е избухнал един реактор, а в Запорожие има шест. "Руските пропагандатори казваха, че ще засипят света с ядрена пепел. Това вече не е заплаха, а реалност”, посочи той.

Малко по-късно стана ясно, че руснаците са превзели електроцентралата. Пожарът бил загасен. Той не е засегнал критична инфраструктура.

От Международната агенция за атомна енергия казаха, че не са засечени по-високи нива на радиация, но инцидентът предизвика реакции по целия свят. Премиерът на Великобритания Борис Джонсън поиска да се свика извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, а експертите казаха, че боеве край атомна електроцентрала са крайно рискови.

"Дори няма нужда да се целят нарочно. Един снаряд или ракета може да предизвика истинска катастрофа. Реакторите имат нужда от охлаждане. Ако тази система бъде разрушена или се подпали горивото на вторичните системи, което най-често е дизел, може да се стигне до неконтролирана реакция”, коментира Мария Рост - преподавател в университет в Мелбърн.

Президентът на Съединените щати Джо Байдън поиска от руснаците да спрат всякакви военни действия в близост до централата. Премиерът на Канада Джъстин Трюдо нарече действията им "ужасяваща атака, която трябва да спре веднага".

В Мариупол ситуацията е критична вече дълго време. Токът и водата са спрени преди дни. Боевете се водят в самия град. Това е главното пристанище на Азовско море и в него имаше много украински войници още при боевете през 2014 г.

Руските войски напредват и в Североизточна Украйна. Според западното разузнаване част от тях са се отказали от опитите да превземат Чернигов и Суми и са тръгнали към Киев.

СВИДЕТЕЛСКИ РАЗКАЗИ: Каква е ситуацията в момента в Украйна

Непроменено остава положението с дългата колона от танкове и друга техника северозападно от столицата. Тя е спряла вече повече от 3 дни. Русия твърди, че проблем няма и операцията върви гладко. Западни военни експерти смятат, че изобщо не е така.

"Уважаеми другари, специалната военна операция върви в пълно съответствие с графика. Върви по план. Всички поставени задачи се решават успешно”, заяви Владимир Путин.

"Със сигурност знам, че руснаците не са планирали танковете им да са блокирани на 30 километра от Киев. Можете лесно да познаете от провизиите, намерени в изоставените им машини, че планът им за неща като колко храна ще им трябва, е бил погрешен. Цялата операция явно е резултат от неточни оценки на генералния им щаб и президента им, че украинците ще ги посрещнат като освободители. Сигурно сами са повярвали на фалшивите си приказки, че Украйна се управлява от фашисти и наркопласьори. Това са пълни глупости и сега се сблъскаха с реалността”, каза Бен Уолъс - министър на отбраната на Великобритания.

А след вчерашните преговори между руснаци и украинци, беше договорена поне една отстъпка. Би трябвало да има хуманитарни коридори, по които цивилните да напускат зоната на боевете, а в обсадените градове да влизат храни и лекарства. Това ще е съпътствано със спиране на огъня.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.