В някои градове хората разказват, че са чували взривове цяла нощ

Цяла нощ са се чували взривове между украинските градове Херсон и Николаев. Това заяви в ефира на „Здравей, България” Александър Себастиан, който е бесарабски българин и живее в Херсон.

Той е баща на 7-месечно бебе. Обясни, че храна и лекарства имат максимум за 2 дни. Възможно е да се напусне града, но е рисковано.

По думите му в Херсон има около 50 бесарабски българи и семействата им, които се надяват на помощ от България, за да бъдат евакуирани от Украйна.

Според Красимир Костадинов, който живее в Киев, оттам има възможност за евакуация с влак. „Украинските железници го правят. Десетки влакове пътуват за южната част на страната”, обясни Костадинов.

Иван Дянков от Приморск разказа, че градът е под руски контрол. По думите му местните жители протестират всяка сутрин в 09:00 часа, защото наближава хуманитарна катастрофа.

„Нощта беше относително спокойна. Вчера ни предупредиха, че след 22:00 часа започва комендантски час и ако видят някой на улицата, ще стрелят без предупреждение”, каза Елена Божкова, зам.-кмет на Бердянск. По думите й са се чули изстрели, но не знае за убити. Тя допълва, че чрез кол център се известяват хората за опасност. По нейни данни има само аварии, които вече се отстраняват. "От тази сутрин работят и аптеките, но не и банкоматите. Разплащанията стават с карта по магазините. Чрез пощата се изпращат колети от неокупираната част на Украйна, липсват лекарства за хора на диализа и диабетици", обясни Божкова. 

Притесненията тази нощ са били най-вече заради пожара в АЕЦ-а в Енергодар.


Според информацията, с която разполага доц. Даниел Бенатов, нощта в Киев е преминала спокойно, без обстрели или ракети. Паника няма и на гарата, уточни той, като посочи, че влаковете са били полупразни. 

 

 

По думите на доц. Бенатов в момента няма криза покрай напускащите Украйна. Опашки обаче се наблюдават пред банкоматите в Лвов.

Относно ситуацията около Запорожката АЕЦ, той каза: „Аз съм еколог и химик и мога да кажа, че това, което руснаците правят, е толкова страшно. Не мога да разбера мисленето на техните генерали и на Путин. Ако гръмне централата, Русия също ще има проблеми с радиацията”, обясни доц. Бенатов.

Според Олена Чмир от Киев, в Украйна отдавна са подозирали, че това може да се случи. 

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.