Десетки градове са на ръба на хуманитарна криза

На единадесетия ден от началото на руската военна операция в Украйна, продължава обстрелът на десетки градове. Президентът Володимир Зеленски предупреди, че десантът срещу Одеса може да започне всеки момент. Кметът на Мариупол пък обяви, че градът е изправен пред хуманитарна криза.

А дипломатическите усилия за спиране на конфликта не престават. Израелският премиер направи изненадващи посещения в Москва и Берлин. Френският президент отново говори с Владимир Путин.

В Одеса ситуацията е изнервена, предаде журналистът на NOVA Мартин Георгиев, който е на място, заедно с оператора Росен Илиев. Зелени коридори няма, но те се подготвят на доброволни начала, съобщава още екипът на NOVA.

Зеленски: Русия се готви да бомбардира Одеса

Новината за очакваното бомбардиране на Одеса дойде днес по обед.

„Те се готвят да бомбардират Одеса. Одеса! Където руснаците винаги са били добре дошли, където са получавали гостоприемство. А сега - бомби срещу Одеса. Оръдия срещу Одеса. Това ще бъде военно престъпление. Историческо престъпление”, заяви Володимир Зеленски.

Кметът на черноморския град - Генадий Леонидович, се опита да успокои населението.

„Засега няма боеве в града. Но руските бойни кораби са близо до Одеса. Предполагаме, че врагът се подготвя. Вероятно планират десант на нашия град”, заяви Леонидович.

Официално, зелен коридор за извеждане на жители на Одеса няма. Депутатът от украинската Рада Антон Кисе, който е от български произход, е проправил свой коридор за извеждане на жени и деца.

„Изкарахме 400 души, утре ще изкараме още 100”, заяви Антон Кисе.

„Засега Одеса има достатъчно храна. Няма прекъсване на доставките. Запасени сме и с лекарства. Попълваме запасите си всеки ден, както с продукти, така и с медицински консумативи”, увери Леонидович.

А бежанската и хуманитарна криза в конфликтните райони на Украйна се засилва. Много българи, сред които и преподаватели от университета в Бердянск, са блокирани под обсада. Валентин Василев е успял по чудо да се измъкне, шофирайки покрай танкове през Херсон.

Пореден провал на опитите за евакуация от Мариупол

И вторият опит за евакуация на Мариупол се провали. Трябваше да има временно примирие. Но стрелбата беше подновена и хилядите блокирани не успяха да избягат.

Този път хуманитарният коридор трябваше да бъде от 10:00 до 21:00 часа. Както вчера, и днес тези часове не бяха спазени. Според властите в Мариупол успешно са били евакуирани едва 300 души. Смята се, че около 200 000 искат да напуснат града, който е обстрелван, бомбардиран и изолиран от света.

„Казаха ни да се приготвим, да организираме автобуси, въпреки че са наясно, че техните бомбардировки унищожиха половината автобуси в града. Накрая изобщо не позволиха тези автобуси да стигнат до мястото за евакуация”, обясни Вадим Бойченко, кмет на Мариупол.

Ситуацията там остава критична. Вече дни наред няма ток, вода и храна. Артилерия и авиация не спира да обстрелва града.

„В първите дни на войната брояхме десетки убити. Сега вече имаме стотици жертви всеки ден. Сигурно ще стигнем до момента, в който ще са хиляди. Руснаците дори не ни дават възможност да преброим убитите и ранените, защото бомбардировките не спират вече 6 дни”, заяви Бойченко.

Под обстрел бяха евакуирани стотици жители на Ирпен. Това предградие на Киев, както и съседното градче Буча, са под непрестанен обстрел от руснаците вече близо седмица.

Вече втори пореден ден Русия разпространява кадри с танкове и друга тежка техника, които напредват към Киев. Не е ясно обаче къде са заснети кадрите. Руското Министерство на отбраната казва, че са от Киевска област. А в покрайнините на града украинците - войници и доброволци, се готвят за атака.

„Запасяваме пропускателните пунктове. Придвижваме групите за бързо реагиране там, където се налага. Всичко е точно”, обясни Олександър, украински войник.

Военни експерти предупреждават, че ако руснаците приложат в Киев същата тактика като в Харков или Мариупол, където се обстрелват жилищни сгради, училища и болници, ще се стигне до хуманитарна катастрофа, невиждана от десетилетия в Европа.

Световната здравна организация алармира, че Русия атакува болници и други здравни заведения. От СЗО обявиха, че има няколко подобни доказани случая в Украйна. Генералният секретар на организацията припомни, че дори по време на война, международното право забранява нападението над болници. Според СЗО при 6 нападения срещу болници са убити шестима души и са ранени 11.

Междувременно продължават дипломатическите усилия за спиране на войната. Утре се очаква нов кръг от преговори между Украйна и Русия. Днес президентът на Франция Еманюел Макрон отново се е обадил на Владимир Путин. Разговорът им продължил повече от час и половина. Той се проведе, след като премиерът на Израел Нафтали Бенет отиде в Москва за преговори.

Путин изрази готовност за преговори с украинските власти

И днес Владимир Путин каза, че войната няма да спре. Единственият начин бил украинците да се предадат. Руският президент казал на френския си колега Еманюел Макрон, че Москва не била виновна за боевете край Запорожката АЕЦ. Всичко било провокация. Един от малкото лидери, които пътуваха до Москва, за да преговарят, беше премиерът на Израел. След това той имаше спешна среща и с канцлера на Германия.

„Преди няколко часа се върнах от Москва и Берлин. Отидох с цел да помогна за диалога между всички страни. Ситуацията на терен изобщо не е добра. Има огромно човешко страдание. И ще стане още по-лошо, ако нещата продължат в същата посока”, заяви Нафтали Бенет, премиер на Израел.

Папа Франциск отхвърли руската версия за ставащото в Украйна. „Това е война", каза папата във Ватикана, по време на традиционното си неделно обръщение към вярващи. Светият отец призова за истински, действащи хуманитарни коридори и спиране на стрелбата срещу жилищни квартали.

„Реки от кръв и сълзи текат в Украйна. Това е война, а не просто военна операция. Война, която носи смърт, разрушения и много страдание”, заяви папа Франциск.

А държавният секретар на САЩ продължи обиколката си в съседните на Украйна страни. След като беше в Полша, Антъни Блинкен отиде в Молдова. Досега над 200 000 украински бежанци са влезли в малката страна, която има ограничени способности да ги посрещне. А според някои сценарии за плановете на Путин, Молдова дори е заплашена от руска инвазия.

„Както казаха на президент Санду, Молдова заслужава благодарността на света, за това че приема и защитава украинците”, заяви Блинкен.

Той ще пътува до Париж, за да се срещне с Еманюел Макрон, който е единственият западен лидер, говорещ директно с Путин от началото на войната.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.