„Ние не сме нападнали Украйна”, добави той

Специалната военна операция в Украйна ще продължи и тя се движи по плана на президента Владимир Путин. Това коментира на пресконференция руският външен министър Сергей Лавров след срещата с украинския му колега Дмитро Кулеба в Турция.

„Ние не сме нападнали Украйна”, категоричен бе Лавров. Той заяви, че Русия е била заплашена и е трябвало да защити Донецк и Луганск, които смятат за независими от Украйна. Дипломатът обвини украинските „националисти”, че използват цивилни граждани като жив щит.

Кулеба след срещата с Лавров: Няма напредък за прекратяването на огъня

Лавров заяви, че по време на срещата с Кулеба са обсъдени хуманитарни въпроси, действията на войските за защита на цивилното население, коридорите за евакуация, доставките на храни и стабилността на цените в Европа.

На въпрос за бомбардировката на болницата в Мариупол, той посочи, че медиите не са представили балансирано случилото се вчера, в сградата не е имало пациенти и тя е била под контрола на украинските „радикали”.

Снимка: БГНЕС

Лавров обясни, че преди три дни руската делегация е съобщила на Съвета за сигурност на ООН, че болницата е била „превзета” от украински радикали и „всички майки и медицински сестри са били изгонени оттам”.

 

 

Украйна осъди нападението над родилно отделение в Мариупол, Русия изисква информация от военните си

Руският външен министър обвини Пентагона, че използва украинската територия за разработване на патогени, които биха могли да се използват за създаване на биологични оръжия - твърдение, което САЩ определиха като „абсурдно”.

Обвинение към Запада Лавров отправи и за това, че „действа опасно”, като доставя оръжия на Украйна. Заяви, че това е нарушение на „всички техни така наречени принципи и ценности”. Запитан дали Русия има планове да напада други държави, Лавров отговори отрицателно, уточнявайки, че и Украйна не е била нападната.  

Дипломатът заяви, че не вярва, че противопоставянето между Русия и Запада по отношение на Украйна ще доведе до ядрена война. „Не искам да вярвам и не вярвам, че може да започне ядрена война”, каза Лавров. Той определи слуховете за потенциална руска атака срещу бившите съветски балтийски държави като „измислици”.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitter и Telegram - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.