Европейският главен прокурор се срещна с премиера Кирил Петков

„Има над 120 случая, които разследваме. Ще публикуваме годишния доклад скоро и ще видите статистиката за България. Получихме информация за измами с европейски средства, селскостопански субсидии, обществени поръчки. Разследват се измами и в сферата на строителството, както и такива, свързани с фондовете за възстановяване след кризата с COVID-19. По тези и други теми имаме получени сигнали от граждани”. Това заяви европейският главен прокурор Лаура Кьовеши след срещата с премиера Кирил Петков в Министерския съвет в сряда.

В отговор на журналистически въпрос Кьовеши обясни, че делегираните прокурори са независими, като няма получена информация за нарушения срещу това.  

„Не съм получила информация, че някой се опитва да наруши независимостта на европейските делегирани прокурори в България. Имам им доверие, те са независими. Вярвам, че ще докажат, че доверието, което са получили е заслужено”, добави тя.

Всички престъпления с европейски пари след 2017 г. могат да подлежат на разследване, каза от своя страна премиерът Кирил Петков.

„Общата ни амбиция е нарушения, корупция и всякакви престпления, свързани с еврофондове, да не се случват в България. Ще работим заедно за това. Европейската прокуратура и българското правителство ще си сътрудничат, за да постигнем тези резултати”, добави той.

Кьовеши подчерта още, че е време българските власти да започнат да работят по тежки престъпления след множество сигнали.

По думите й Министерският съвет ще стане контактна точка с Европейската прокуратура и това е ясен сигнал за силен ангажимент на най-високо ниво.

„За нас е важно да получаваме сигнали. Важно е да няма монопол върху властите в България, които могат да изпращат сигнали до Европейската прокуратура”, каза още тя.

Главният прокурор Иван Гешев, който по програма утре ще се срещне Кьовеши, няма притеснения, че може да бъде критикуван за работата на българските обвинители.

„Притеснява ме само  едно нещо - постоянното нарушаване принципа на върховенството на закона и разделението на властите от българските политици. Надявам се, че и българските граждани, а все повече започва да притеснява и европейските ни партньори. Това е, което ме притеснява”, добави той.

Лаура Кьовеши за пореден път отказа да коментира теми, свързани с вътрешнополитическия живот у нас. Но беше категорична, който и да е от делегираните европрокурори под нейно ръководство е независим и не подлежи на политически натиск.

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook