Запитан дали страната ни обмисля изпращането на оръжие на Украйна, Петков каза, че това не може да е решение на министър-председател или Министерски съвет

„България в момента оказва пълна подкрепа на Украйна, ще изпратим хуманитарна помощ, ще посрещаме бежанците”. Това каза премиерът Кирил Петков. Той добави, че предстоящото посещение на министъра на отбраната на САЩ Лойд Дж. Остин е израз на уважение от страна на американското правителство и подчерта, че с него не са водени никакви разговори с искания, свързани с оръжия. 

Петков каза, че изпращането на оръжия не може да е решение на министър-председател или Министерския съвет, а трябва да има консенсус. „Никой не е говорил с мен от американска страна да искат оръжие. НАТО трябва да работи координирано по източния фланг, за да има сигурност за тези държави”, каза Петков.

„България няма да ходи във военни действия с Украйна, но ще я подкрепя силно”, каза още премиерът.

Петков нарече „опорка” подозренията, че арестът на Бойко Борисов се прави с цел разсейване на вниманието за взимане на важно решения по отношение на Украйна.

„Това е невероятна опорка. Какво невероятно въображение трябва да имате, за да арестувате някой, за да скриете война. Трябва да си луд, за да кажеш подобно нещо. Истината е, че МВР най-накрая е свободно да действа според закона. Много се радвам за високото посещение, което ще имаме”, каза Петков.  Сутринта пък е бил уведомен, че скоро ще има дата, на която председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен ще дойде у нас, за да подпише Плана за възстановяване.

„Никакви ракети на никого няма да се дават”, каза Петков.

По въпроса с ареста на бившия премиер Бойко Борисов, Петков каза: „Искам да похваля МВР, че са свободни да действат. Похвално е да не ги е страх, да направят нещата, които трябва да направят. Единственият начин за промяна е, когато „недосегаемите” вече не са над закона. Това се случи вчера”, заяви още Петков. 

Той обясни, че в доклад, който е получил от Министерството на финансите има данни, че там не е имало контрол, когато министър е бил Владислав Горанов.

„Време е прокуратурата да застане на страната на хората. Има толкова много сигнали, които прокуратурата явно не разглежда. Не може да получаваме сигнали от САЩ през „Магнитски”, от европейската прокуратура да правят проверка на сигнали, а нашата прокуратура я няма, само се обяснява. И хора, които всички знаем, че има голяма опасност да са извършили престъпления, се разхождат свободно. Прокуратурата не е показала действия на ниво, на което обществото очаква”, каза Петков.  

Премиерът е в Стара Загора, където провери изграждането на интерконектора България-Гърция. "В последните 3 месеца се е извършило повече работа отколкото цялата минала година. Юни ще бъде завършено цялото строителството и България ще има истинска диверсификация на газ", каза премиерът.

България може да има пълна диверсификация на газовите доставки от юли. Това обявиха премиерът Кирил Петков и енергийния министър Александър Николов. Двамата посетиха  строежа на газовата връзка между Гърция и България. Има възможност през нея да се доставя цялото нужно количество азерски газ за нашата страна.

Газовата връзка Гърция – България осигурява достъп до нови източници на газ. Проектът стартира през 2019-та. Сериозно забавяне при доставките на части вече е наваксано. Вече текат и тестове.

"За последните три месеца се е извършила повече работа, отколкото за предишната цяла година. Другото, което ми докладваха, че юни месец съвсем реално цялото строителство ще бъде завършено и България за пръв път ще има истинска диверсификация на своя газ", заяви премиерът.

Към момента целият проект е изпълнен на 85%. Газопроводът може да извършва пренос на до 5 милиарда м3 газ годишно.

 

 

 

"Ако хипотетично към момента цялата консумация в България е малко над 3 милиарда, включително и частично експорт към съседни държави и корпоративни клиенти, това означава, че  цялото количество, което се консумира в България, може да идва от юг. Тоест, реално вече ще имаме възможност за истинска диверсификация", каза и енергийния министър Николов.

Освен азерски газ, през газопровода могат да се доставят количества и от други доставчици, включително и втечнен газ. 

Проектът е на обща стойност 240 милиона, като в дружеството с равни дялове участва българската държава през БЕХ и гръцко-италиански акционер. 

 

 

ВСИЧКО ЗА АКЦИЯТА НА МВР И ЗАДЪРЖАНЕТО НА БОЙКО БОРИСОВ ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА АКЦИЯТА НА МВР И ЗАДЪРЖАНЕТО НА БОЙКО БОРИСОВ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.