Преброяването на българите в РСМ се извърши под натиск, категоричен е той

Трансформирането на историческата истина не може да е основание за погрешни искания от страна на РСМ. Това каза в ефира на "Денят на живо" по NOVANEWS бившият шеф на външната комисия в 46-тото НС Димитър Гърдев. 

"Вдигането на ветото трябва да бъде съобразено с условията, които не са наши, те са европейски. Това не е само исторически спор. На базата на историята се гради съвместната ни политика, но Скопие заявява, че те са съществували преди нас. От там започват искания по редица малцинствени въпроси, които смятахме че в договора за добросъседство бяха изчистени. Нека не забравяме, че те се отказаха от античната си история с договора от Преспа. Ако говорим за надцакване, можем да кажем, че такова тепърва предстои", обясни той. 

По думите му стартиралият процес между България и РСМ има различен механизъм, който позволява подобни неща да бъдат коригирани. 

"Сегашният процес е по-труден за страните, които кандидатстват за членство. Разделен е на групи. Искаме въпросите да бъдат решение. Ако силите на колегите в Скопие не стигнат имаме възможност да търсим и подкрепа от ЕК за изграждането на матрица или карта за действие. Процесът не позволява едновременно да се отварят няколко глави. Има възможност обаче да бъдат отваряни вече затворени такива", каза още той. 

Димитър Гърдев коментира още, че не става дума за балкански спор, а за неспазване на базови изисквания, част от европейския правен ред. 

"Става дума за защита от дискриминация, спазване на човешките права. Това са неща, с които ако РСМ не е готова да се справи, не трябва да преодоляваме с лека ръка. Няма гаранция, че ако ние отстъпим от някои от националните си интереси, няма да се появят такива процеси отново", добави Гърдев. 

Във връзка с преброяването, проведено в РСМ, бившият шеф на външната комисия е категоричен, че то се е случило под натиск. 

"Хората, обозначили се като българи, са изключително смели. До скоро те бяха много по-малко. Преброяването обаче се случи под натиск. Ние сме длъжни да го отчетем и да защитим правото на всеки за самоопределяне. България бива постоянно описвана в негативна светлина в македонските медии", допълни той. 

По отношение на евентуално изпращане на въоръжение за Украйна Гърдев уточни, че зависи за какво снаражение става дума. 

"България няма да бъде обект на въоръжена атака. Защитени сме от два съюза. Това, което нито САЩ, нито НАТО правят сега е да изпращат тежко въоръжение за Украйна. Ние би трябвало да се придържаме към общите решения на блока", категоричен е той. 

Повече вижте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.