Отчита се ръст на новите случаи на коронавирус

Слаб ръст на новите случаи на COVID-19 у нас и риск от скрита заболеваемост. Тези опасения изрази пред NOVA вирусологът проф. Тодор Кантарджиев. Може ли поредната вълна от коронавирус да подрани и крие ли опасност летуването в Гърция, където върлуват нови подварианти?

Макар че нова COVID вълна се очаква най-рано наесен, лятото също крие своите рискове, предупреждава проф. Кантарджиев. 

„Като тръгнаха нашите сънародници по Гърция - да не си внесем някой от подвариантите BA.5 и BA.4”, посочи той.

Докато в южната ни съседка всеки ден се отчитат над 9 000 новозаразени, у нас броят им е драстично по-малък. Според проф. Кантарджиев една от причините е, че вече всеки трябва да заплаща за PCR изследване.

„Касата направи едно мъдро решение - като се охлабиха мерките, спря и изследването и нямаме случаи – 200, 300 - идеално, хората имат по няколко хиляди”, обясни още професорът.

И още – по този начин може да не разберем кога някой ще внесе у нас върлуващите в Гърция подварианти на Омикрон. В разгара на сезона социалните контакти, концертите и фестивалите крият риск и от бум на друга зараза - от маймунска шарка.

„Европа се оказва епицентърът на развитието на маймунската шарка. Всеки може да се зарази, макар че почти всички докладвани случаи в Европа са на хомосексуални мъже.  Затова и експерти от Световната здравна организация се срещат с представители на гей обществото и им предоставят информация на фона на прайд парадите в различни държави”, коментира представителят на СЗО в България Скендер Сила.

„Сега някои хора са така по-свободни - много танцуват на близо и други работи правят. Не се търкайте така с непознати”, апелира Кантарджиев.

Според вирусолози опасност от епидемия няма. Симптомите, с които да разпознаем заразата, вече са известни – висока температура, болки в мускулите, а в по-тежките случаи и обрив.

„Най-важното е, че при маймунската вариола има подуване и болка по лимфните възли. Ако стане такъв обрив и няма лимфни възли и болка - това е едрата шарка”, посочи проф. Кантарджиев.

„За да не се стигне дотам, всеки може да ограничи сексуалните си партньори и да използва предпазни средства, както и да не споделя кърпи или чаршафи с непознати”, уточни Сила.

В средата на юни Европейската комисия подписа договор с компания за 110 000 дози ваксини срещу маймунска шарка. По план първите доставки се очакват до броени дни. Те ще се доставят до страните след заявки.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.