Основна тема за разговор е убийството на журналиста Джамал Хашоги

Убийството на журналиста Джамал Хашоги е основната тема за разговор при посещението на Джо Байдън в Саудитска Арабия. Президентът на Съединените щати се поздрави лице в лице с престолонаследника Мохамед бин Салман.

Саудитска Арабия призна за смъртта на Хашоги

Турски вестник публикува зловещи подробности за убийството на Хашоги

Американското разузнаване твърди, че поръчковото убийство на Хашоги е лично одобрено от принца. Това накара много политици, дипломати и журналисти да призоват Байдън да не се среща със саудитеца. Но разговорите вече се състояха.

Байдън каза, че е повдигнал въпроса за убийството в Истанбул. Мохамед бин Салман казва, че не е замесен. Саудитска Арабия твърди, че агенти на техните служби самоволно са убили журналиста, който беше известен критик на режима в Рияд.

CNN публикува последните думи на Хашоги

Разузнаватален доклад на САЩ: Саудитският принц е одобрил убийството на Хашоги

"Що се отнася до убийството на Хашоги - повдигнах въпроса в самото начало на разговора. Направих така, че да стане ясно какво мисля за него сега и какво мислех преди. Бях директен и без заобикалки в обсъждането му. Казах ясно - ако американски президент си мълчи по въпроса с правата на човека, това би било непоследователно. Ние не сме такива и самият аз не съм такъв. Винаги ще защитавам нашите ценности", каза Джо Байдън.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.