Вижте няколко полезни и лесно изпълними съвета

Слънцето осветява и топли нашата планета, което прави животът на Земята възможен. Но заради климатичните промени, провокирани от човешката дейност, температурата на Земята се покачва от десетилетия. Но какво се случва с телата ни в горещините и как да се предпазим от вредното влияние на жегата? Полезни съвети по темата дава екипът на предаването „В добра форма” на „Дойче веле”.

Сауна в жегите: Защо е полезна и какви правила трябва да спазваме (ВИДЕО)

Много хора се чувстват най-комфортно при температура на въздуха около 20 градуса. Причината – температурата, която тялото произвежда в покой, е достатъчна – нито го загрява, нито го охлажда. При високи температури обаче организмът не функционира толкова добре и тогава се активира „охладителната му система”. Тялото започва да изпотява, произвежда повече енергия и се охлажда чрез изпарението на потта. Когато обаче въздухът е прекалено горещ и влажен, дори тези функции не помагат. Тогава е важно да потърсим по-хладно място и да пием много вода.

Ето и няколко конкретни съвети за това как да избегнете прегряването си:

- Планирайте физическите си дейности в прохладните часове на деня. Не излизайте по обяд, а ако все пак ви се наложи – сложете шапка.

- Поставете влажна кърпа на главата или лицето си.

- Потопете краката си в хладка вода.

- Количеството вода, което трябва да приемаме дневно, зависи от мястото, на което работим. Правилото е 30-40 мл. на 1 кг тегло на ден. Възрастта също е от значение – на по-възрастните им е достатъчен 1 литър течности на ден. Работещите на открито обаче имат нужда от 3-4 литра.

- Разхладителните напитки и алкохолът не утоляват жаждата. Може да сипете вода в сок в съотношение 3:1. Водата с минерали също е полезна. Може да я овкусите с цитруси, мента или джинджифил.

- Препоръчват се напитки със стайна температура, дори и чай. Ако пием студени напитки, се потим повече.

Още за предпазването на тялото в горещините гледайте във видеото. То е част от предаването „В добра форма“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка неделя от 11.30 ч. и в петък от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.