Вижте какви са ползите от иначе вредните лъчи

Звучи странно, но е вярно, че в определени случаи UV лъчението може да бъде полезно. Някои лекари дори го прилагат като метод за лечение. Важно е каква е доста, защото именно тя определя риска и това важи за всеки вид радиация. Това споделят специалисти в предаването „В добра форма” на „Дойче веле”.

Ултравиолетовите лъчи са невидими за човешкото око. Те са и канцерогенни. Може да предизвикат различни възпаления и заболявания. Но имат и положителни свойства.

В битката с жегата: Какво да пием и какви дейности да избягваме (ВИДЕО)

„През UVB лъчението кожата ни получава витамин D, който е много важен за нивото на калций в организма ни. Калцият, от своя страна, пък е важен за костите”, обяснява проф. Херберт Пилшке.

UV лъчението се използва като метод за лечение в дерматологията. Така например то повлиява много добре борбата с псориазис и витилиго.

UVА и UVB лъчението убива и вируси, казват още специалистите.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „В добра форма“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка неделя от 11.30 ч. и в петък от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.