"Шокирани сме от откровените лъжи за пропуските в работата ни", посочват в позиция до медиите от ТЕЦ-а

ТЕЦ „Брикел” завежда дело срещу министъра на околната среда и водите. Това става само ден, след като държавата обяви, че затваря предприятието в Гълъбово. Причината - не отговаря на европейските норми и на българското законодателство. 

Сагата около ТЕЦ „Брикел” в Гълъбово започна още в началото на миналата седмица. Тогава на проверка в предприятието изненадващо се появиха премиерът в оставка Кирил Петков и екоминистърът в оставка Борислав Сандов.

Управляващите установиха 15 пъти по-високо количество сериен диоксид във въздуха от допустимото. Те заплашиха предприятието със затваряне. Последваха още проверки и така в четвъртък се стигна до решение за официалното му затваряне. От ТЕЦ „Брикел” пък предупредиха, че ако се стигне до затваряне, хиляди домакинства щели да посрещнат зимата на студено.

Кабинетът реши да затвори ТЕЦ „Брикел”

Броени часове преди края работата на този Министерски съвет решението е факт - ТЕЦ „Брикел” трябва да преустанови работа. Миналата седмица предприятието беше проверено от премиера Кирил Петков и бяха констатирани редица нарушения.

„Нарушенията, които са установени, са умопомрачаващи”, каза министър-председателят.

Установени са фрапиращи нива на замърсяване, трудови нарушения, както и бензиностанция в рамките на комплекса.

„Аз съм убеден, че има загубени човешки животи заради тези наднормени нива и това замърсяване, което е осъществявано там. Лично с мен комуникират хора, които са загубили своите родители или своите близки от рак. Това, много вероятно, е свързано и с работата на това и други подобни предприятия”, коментира екоминистърът Борислав Сандов.

От ТЕЦ „Брикел” обясниха, че нямат нито един написан акт и определиха ситуацията като „пиар” и завеждат дело за клевета срещу Сандов. Актовете, които са наложени, ще бъдат обжалвани.  

„Оттук насетне явно само със съда трябва да се комуникира със Сандов и с всички институции под негов натиск. Тези моментни стойности, които цитираха, са с порив на вятъра, с момента ситуация, но те се преизчисляват към средночасови и среднодневни норми”, обясни изпълнителният директор на „Брикел” Янилин Павлов.

За чадър над предприятието, алармира още Сандов. По негова информация мажоритарен собственик на ТЕЦ „Брикел” е чужд гражданин, непопулярен нито за България, нито за неговата родина.

„Реалните собственици са други хора, които вероятно успяват да осигурят „чадъри” в нашата страна, но фиктивните, формалните, които биха носили отговорност, ако тази нелегална колонка беше гръмнала и предизвикала екологична катастрофа.. Кой щеше да носи отговорност, от кого щяхме да я търсим, от този гражданин, когото никой не познава”, попита Сандов.

„Не може в последните дни, когато стана вече очевидно, че ще има избори. Няма друго логично обяснение защо това се прави в този момент”, е мнението на Павлов.

От предприятието не възнамеряват да освобождават служителите си и предупреждават, че след затварянето му хиляди българи ще останат на студено. Според ексминистъра до това няма да се стигне, ако местната власт закачи топлофикационната мрежа към съседния ТЕЦ.

Ето и пълния текст на позицията на "Брикел":

Шокирани сме от изявлението на Министъра в оставка Борислав Сандов след заседанието на Министерски съвет вчера и оповестените откровени лъжи относно установени „умопомрачаващи“ нарушения от държавни агенции по отношение работата на Брикел!

Констатации за подобни нарушения до момента липсват! Поради този факт оповестяваме истината, защото не смятаме за нормално в една правова държава да се прави предизборен пиар на гърба на частни дружества, които не само са гарант за българската енергийна сигурност, а и от които пряко зависят 1300 работни места!

До сега Брикел няма наложен официален протокол от РИОСВ Стара Загора и Хасково за осъществената проверка преди седмица.

До сега Брикел няма официален протокол от Изпълнителна агенция по околна среда за осъществената проверка преди седмица.

До сега Брикел няма официален протокол от Национален център за опазване на общественото здраве и служба пожарна безопасност и защита на населението за осъществената проверка преди седмица. От думите на Министърът в оставка Сандов стана ясно, че най-голямото престъпление, извършено от Брикел, е бензиностанция, построена с грешки в

отстоянията. Е, ще остраним този проблем, но едва ли и той е достатъчно сериозен, да доведе до затваряне на дружеството!

До сега сме получили единствено официален протокол за извършената преди седмица проверка от Инспекция по труда, в който не са констатирани пропуски, които могат да доведат до затваряне на дружеството!

За Ръководството на Брикел е нелогично и съмнително повече от седмица след извършени проверки, официални констативни протоколи да не са ни предоставеним, въпреки че сме ги поискали! Какво криете, г-н Министър в оставка? Да не би да открихте, че не сме извършили нарушения, достатъчни, за да ни затворите?

Обезпокоени сме от факта, че цяла седмица в медиите Министърът в оставка Сандов тиражира информация, че нормите за вредни емисии били завишени! Но Министърът в оставка Сандов нито веднъж не обясни, че „шокиращите“ завишения, за които говори, отразяват моментни стойности, които законът не приема за валидни! При осъществени замервания за крайни се приемат осреднени данни, отчетени за определен период. Съмняваме се, че осреднените стойности, получени по време на измерванията не доказват „шокиращи“ завишения, а показват, че спазваме нормите. Вероятно това е причината официалните протоколи да не ни се предоставят, защото ще лъсне истината, че Министърът в оставка Сандов лъже публично!

Днес искаме да разберем защо Министърът в оставка Борислав Сандов пропуска да каже, че:

До сега Брикел осигурява обогатено енергийно гориво, гарантиращо отоплението на няколко големи български градове. Тези градове осигуряват топлоснабдяване за стотици хиляди български домакинства, които са избрали най-евтиният наличен в България метод за отопление.

До сега Брикел подсигурява повече от 6 000 работни места в 5 български области.

До сега Брикел успешно реализира проект за използване на биомаса като гориво, което е доказан 100% екологичен източник на енергия. В момента разработваме планове за нови инвестиции на стойност милиони лева, които да се вложат в проекти за декарбонизация.

Ние категорично заявяваме следното:

Така наложената принудителна административна мярка на Брикел е поредният акт, показващ единствено желанието на вече бившето правителство да остави след себе си държавата в пълен хаос и да доведе енергетиката до колапс. Предприетите действия от Министъра в оставка Сандов в последния ден от неговото пребиваване като ръководител на МОСВ, е акт на безумна безотговорност. Правителството, от което е част Министърът в оставка Сандов, оставя тежко наследство на служебния кабинет.

И за да бъдем напълно искрени към гражданите, те трябва да получат и отговори на следните въпроси:

Ще поеме ли Министърът в оставка Сандов отговорност за това, че чрез безпричинното и скалъпено затваряне на Брикел излага на риск живота и здравето на стотици хиляди българи, които ще останат на студено, а вероятно и на тъмно, още тази зима?

Ще поеме ли Министърът в оставка Сандов отговорност за това, че предвид кризата с доставките на природен газ, когато цяла Европа се връща към въглищата, той еднолично затваря дружество, което работи с местна суровина и още по-лошо –произвежда от нея обогатено енергийно гориво, което се използва от половината топлофикации в страната?

Ще поеме ли правителството с Вицепремиер в оставка Сандов политическата отговорност за създадената от тях криза в енергетиката, в която оставят държавата?

И на последно място, гражданите на България ясно трябва да разберат, че:

Със своето преднамерено решение за затваряне на Брикел Министърът в оставка Сандов застрашава енергийната сигурност на страната. Вместо държавата да помага за осъществяване на плавния и справедлив енергиен преход, с лека ръка се затварят работещи предприятия.

Неистовото желание на Министъра в оставка Сандов да руши, а не да гради, ще струва на гражданите не само допълнителни разходи, но и ще застраши тяхното качество на живот.

Ние вярваме във върховенството на закона и в устоите на българската държавност и се надяваме, че българската правораздавателна система ще накаже опасните за обществото амбиции на Министъра в оставка Сандов за унищожаване българската енергетика.

Надяваме се бъдещата изпълнителна власт да взима прецизно и след експертен анализ решения, когато са свързани със съдбата на хиляди граждани, в очертаващата се тежка зима.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.