Вижте какво трябва да направите ако получите мускулен спазъм

Грешно е схващането, че след тренировка трябва да се натрупа сол в организма. Сол има и в пълнозърнестите храни, и в ядките, и в бобовите растения. Консумирането им доставя на организма ни достатъчно количество натриев хлорид. Хората, които спортуват интензивно, имат нужда от повече сол в менюто си. Не само те обаче са засегнати от мускулни крампи. Защо се получават те?

Упражнение за бедра, което може да правите навсякъде (ВИДЕО)

Мускулите реагират на стимули от двигателните ни нерви. Когато взаимодействието им бъде нарушено, мускулът реагира и се получава болезнен спазъм. Причините може да са две – увреден нерв, който изпраща повече от необходимите сигнали до мускула или мускул, който реагира свръхчувствително на нормални стимули.

„Ако някой често страда от мускулни крампи, това трябва да бъде изследвано”, обясни неврологът д-р Дирк Чесник. По думите му понякога причините могат да са свързани със заболяване, което е важно да бъде открито навреме.

Как да влезем във форма: Митове и факти за фитнеса и тренировките (ВИДЕО)

Стандартната препоръка за облекчаване на болезнените спазми е прием на магнезий. За съжаление, той не помага на всички. Д-р Гернот Кюнел препоръчва разтягане на мускулите преди лягане.

Вижте повече във видеото. То е част от предаването „В добра форма“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка неделя от 11.30 ч. и в петък от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.    

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.