Какви са предизвикателствата пред професията?

Днес ви разказваме за спешните медици, проблемите и предизвикателствата, които те срещат по пътя си. Николай Беремлийски и операторът Десислав Митов прекараха едно нощно дежурство с екип на столичната „Спешна помощ" и видяха колко крехък всъщност е човешкият живот.

Минути след началото на работната им смяна идва и първото обаждане.

„Записахме адрес, тръгваме. Адрес, който определено не е за „Спешна помощ”, но на място ще преценим, тъй като отиваме за сваляне на катетър”, обясни д-р Кристина Манчева.

Линейката е оборудвана със съвременна апаратура, а времето, което ни отнема, за да стигнем до адреса е около 5 минути. Заедно с д-р Манчева на място се отзовава и Руди.Той е шофьор-парамедик и работи наравно с екипите. Няколко минути по-късно дежурният екип излиза от адреса. Не се налага пациентът да бъде транспортиран към лечебно заведение.

„Хората се чудят защо линейките закъсняват – защото, когато обслужваме адреси, които не са наш приоритет няма свободни екипи, които да поемат в този момент наистина спешните случаи”, поясни д-р Манчева.

След секунди пристига и следващият сигнал - 64-годишна жена с болки в корема. Линейката потегля с включени светлини и сирени. Веднага след като пристигаме на адреса дежурният екип извършва преглед на пациентката. Оказва се, че възрастната жена трябва да бъда откарана в болница. Пристигаме в „Пирогов”, където пациентката е приета за лечение. Докато пътуваме шофьорът-парамедик ни разказва как се отърсва от стреса и напрежението по време на работния процес.

„Като видя нещо и в следващия момент си задавам въпроса „Къде съм аз”? Виждам, че съм здрав, прав, даже ходя и на работа и това ме кара да се чувствам добре”, споделя Руди.

Въпреки всичко обаче най-тежък остава сблъсъкът със смъртта.

„Нямаш време да го преживееш. Следващият адрес следва”, казва още мъжът.

Следващите два случая са на различни локации в София – възрастен мъж с хипогликемия и младо момиче, припаднало в заведение. По желание на близките на пациентите обаче не заснемаме действията на лекарите.

Следва глътка въздух за дежурния екип, тъй като няма спешни пациенти, които да се нуждаят от него. Използваме кратката почивка, за да поговорим с д-р Манчева за проблемите, пред които тя и колегите и са изправени всеки ден.

„Основен наш проблем, който е, че телефоните 160, 166, 150 ги обединиха под 112 – полиция, пожарна и спешна помощ. Полиция и пожарна са първа категория, а спешна помощ дори не е и втора – ние сме трета категория. И е обидно. Това е службата, която е най-натоварена”, казва лекарката.

Оказва се, че зачестилите случаи на катастрофи утежняват допълнително работата на спешните екипи.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.