Вижте впечатляващите кадри

Разрушиха два незаконно построени небостъргача в Индия за по-малко от 10 секунди. Експлозията беше зрелищна и остави огромен облак от прах и отломки във въздуха. Сградите са най-високите, събаряни някога в страната, съобщава „Ройтерс”.

103-метровите кули с около 850 апартамента се срутиха след контролиран взрив с над 3700 кг експлозиви в жилищен район близо до столицата Ню Делхи. Решението за това бе взето от Върховния съд след дълга съдебна битка, в хода на която е установено, че предприемачите са нарушили много строителни разпоредби и норми за пожарна безопасност.

Предстоят проверки на останалите сгради в райони, за да се установи дали събарянето е нанесло щети по някоя от тях.

Пожарникари пък пуснаха водни струи, за да намалят нивата на прах около кулите „Apex” и „Ceyane”, които бяха издигнати край натоварена магистрала, свързваща най-населения щат на Индия - Утар Прадеш, със столицата.

Очакваше се след взрива на мястото да останат над 80 000 тона развалини, повечето от които ще бъдат използвани за запълване на терена, а останалите ще бъдат рециклирани.

Такива събаряния са рядкост в Индия въпреки бурното незаконно строителство.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.