Запознайте се с швейцареца Вили Шмид

Швейцарското сирене е известно по целия свят. Един от доказаните майстори в страната, а и в глобален мащаб, е Вили Шмид. Неговият магазин в Тогенбург е истински рай за любителите на сирена и е често посещаван от гурме и топ готвачи. На мястото, където се правят някои от най-вкусните сирена, ни отвежда екипът на предаването „Евромакс” на „Дойче веле”.

Вили Шмид често е наричан „Говорещия със сирената” или „Моцарт на сирената”.

„Като момче постоянно бях с добитъка. Помагах при правенето на сирене, а и сам правех такова. Тази страст си остана за цял живот”, споделя майсторът.

Как се приготвя традиционното шотландско ястие хагис (ВИДЕО)

Той взима мляко само от деветима фермери в долината. Познава всички тях лично. А изискването му е млякото да е от животни, които ядат само трева, растяща в района, и прекарват възможно най-много време навън. Шмид нарича млякото от такъв добитък „течно злато”.

Сиренето му съдържа само мляко, сирище, млечно-кисели бактерии и сол. От тази смес се създават около 30 различни вида сирене. Една от причините за това е, че млякото от отделните ферми има различен вкус в зависимост от местоположението им.

Всички сирена на Вили Шмид са негови собствени творения, но понякога черпи идеи и от старите традиции. Така например, единият вид сирене се увива в покривало от смърчова кора, която носи аромат и на смола.

Как да приготвим хрупкави пържени картофи без фритюрник (ВИДЕО)

В пет изби с различни климатични характеристики сирената отлежават няколко седмици, месеци или дори години. Всички парчета трябва да се обръщат ежедневно и да се мажат със солена вода.

За Вили Шмид сиренето е не просто храна, а начин на живот. Той дори може да го превърне в изкуство. Преди време италиански художник поискал от майстора да му направи сирене от човешко мляко, което впоследствие било включено в изложба.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и сряда от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.