Вижте рецептата за специалитета, превърнал се в една от емблемите на красивата Шотландия

Едно шотландско ястие е популярно в цял свят. Екипът на поредицата „Евромакс” на „Дойче веле” ни среща с майстор по приготвянето на блюдото хагис, които разкриват тънкостите в традиционната рецепта, как се консумира ястието и с какви митове се свързва то.

В превод „хагис” означава „пълен стомах”. Специалитетът се приготвя от овчи карантии, овесени ядки и подправки. Основните съставки са сърце, черен и бял дроб и лук. Те се смилат в месомелачка. След това се добавят овесените ядки, бъбречна мазнина, сол, ситно смлян черен пипер и мускатов цвят (външната обвивка на индийското орехче). Майсторът по приготвяне на хагис Лий Рууни добавя и още една традиционна индийска подправка – гарам масала.

Как се приготвя любимият сладкиш на австрийските императори (ВИДЕО)

Сместа от карантиите и допълнителните съставки се разбърква добре с бульона, в който се е варило месото. След това всичко се слага в почистен овчи стомах. Той служи само като торбичка за готвене и не се яде. След около час и половина ястието става готово. Традиционно се гарнира с картофено пюре и ряпа.

Хагисът е издигнат в култ в шотландската кулинария благодарение на поета Робърт Бърнс. Той пише известната си „Ода на хагис”, която се изпълнява и до днес.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и сряда от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.