Според него трябва да се наблюдава наливането на данните от машините в общата система

За пръв път криптиращият код е направен от специалисти на ЦИК, заяви за "Твоят ден" Стоил Цицелков, председател на Обществения съвет към ЦИК. Той смята, че може да се организира церемония по генерирането му, за да видят хората, че се прави на случаен принцип. 

По думите му машините са добре защитени, а ако има пробив, той ще бъде в единични машини. "Пренасянето на техническите данни буди несигурност. Затова когато се наливат данните от СИК в терминала, той трябва да бъде наблюдаван. Член на СИК може да наблюдава как данните се добавят към общите", смята той. 

Доставчик на машини за вота: Службите проверяват служителите, които поправят дефектиралите

Според него като държава нямаме пълния капацитет за логистика на машините. "В момента текат акредитации и обучение на наблюдатели. За нормални избори трябва висока гражданска активност. Фалшиви новини могат да обезкуражат хората. Основният риск е ниската избирателна активност. Много от процедурите са толкова тромави, че резолюция ще излезе чак след изборите", подчерта Цицелков. И допълни, че е нужен нов изборен закон и начин за одит на качеството. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.