Те са само за агитация в социалните мрежи

Има сигнали за нарушения към Централната избирателна комисия, но към този час те са само за агитация в социалните мрежи. От ЦИК обаче припомнят, че по закон те не подлежат на санкции.

Гласуването започва в 7 часа сутринта и ще приключи в 20 часа. Според списъците, малко над 6 млн и 600 хиляди българи в България и чужбина имат право на глас. Секциите вече са готови във всички райони на страната, днес бяха получени и последните машини.

И последните машини вече са доставени по места, в пълна готовност за вота в неделя. В Хасково транспортирането на устройствата започна рано сутринта. След машините беше направена и техническа подготовка.

Преди вота: Започна подаването на заявления за карантинирани

Общо 336 секции бяха подготвени и в Русе. В 290 от тях ще се гласува с машина. Устройствата бяха разпределени по план. Таня Кутинчева е председател на една от секциите в Русе. Занимава се с избори от години и няма притеснения за организацията на вота.

От ЦИК отново увериха, че машините са защитени от опити за манипулация. Като може и сами да проверим дали устройството, на което сме гласували, използва оригиналния софтуер.

Кодът се проверява и от членовете на СИК, ако не съвпада гласуването с машина в секцията се преустановява. Всички секции вече са запечатани. Откриването е утре точно в 7.

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.