В Чикаго има най-голям брой българи

Сънародниците ни в САЩ гласуват за парламент в 55 избирателни секции. За да упражнят правото си на вот, те трябва да притежават валиден български документ за самоличност.

В Чикаго обстановката е спокойна. Няма опашки от желаещи да гласуват, а хората са по-малко, в сравнение с други изборни дни. В Бостън има повишена избирателна активност, която се движи около 20-25%,

 

Актьорите Албена Колева, Тончо Токмакчиев и Валентин Танев са на турне в Щатите.

„Не съм пропускала нито едни избори. Винаги гласувам, защото смятам, че това е важно. Дали правим правилните избори - ще се разбере по-натам. Досега мисля, че българите сме допускали много грешки. Дано този път е по-добре”, каза Колева.

Според Танев има надежда за оптимизъм. „Все още обаче оптимизъм не виждам. Надявам се поне това да е последната стъпка от многото избори. Дано този път да сме направили добър избор, защото не е хубаво непрекъснато да криволичим”, е неговото мнение.

 

 

През годините Тончо Токмакчиев има различни заигравания с политиката. „Играта е мръсна, но ние определяме правилата ѝ. Винаги трябва да търсим проблема в себе си. За да наричаме политиката мръсна игра в България, това зависи от играчите”, каза той.

В Чикаго има най-голям брой българи, а там на разположение са 9 секции. На 12 места ще може да се гласува с машини. Избирателните секции в Нейпълс и Орландо в щата Флорида, които бяха залети от урагана „Иън”, също ще отворят, въпреки бедствената ситуация миналата седмица. Нови секции за първа година има в Остин, Тексас и в Райли, Северна Каролина. 

Репортер: Ясен Дараков

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

ИЗБОРЪТ НА БЪЛГАРИЯ: Гласуваме на предсрочен парламентарен вот

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.