Президентът даде своя вот

"България има нужда от силни и легитимни институции, които да овладеят кризите, да вземат стратегически реформи. От гласуването ни днес зависи колко силни, устойчиви и легитимни ще бъдат и правителството, и парламентът утре", заяви президентът Румен Радев, след като подаде своя вот. 

Държавният глава призова гражданите да излязат и да гласуват, да не оставят по никакъв начин да бъдат отклонени от своето конституционно право на глас и да не оставят никой друг да решава вместо тях.

"Изборите са право, но и отговорност на всеки един от нас към бъдещето на България, отговорност към себе си и своите близки", каза Румен Радев, който отказа да отговори дали е оптимист за създаването на конфигурация, която да гарантира работещ парламент. Президентът изрази надежда българите да проявят зрялост и да гласуват.

"Знаем, че няма да бъде лесно. Вече видяхме, че все по-трудно се съставят правителства. Тук сблъсъкът е межу две тези - правителство на всяка цена, което може в последствие да доведе до неустойчивост на правителството, и отстояване на принципите и очертаните червени линии, което води пък до размиване на тяхната политическа физиономия", смята Радев.

Радев коментира и въпроса за износ на електроенергия към Северна Македония, като изрази готовност да увеличи доставките, в съответствие с нормите на европейския енергиен пазар и българското законодателство. 

"Затова и с президента Пендаровски и с президента на Европейската комисия обсъдихме възможностите Европейския съюз да подкрепи финансово Северна Македония, така че да се избегне евентуална ликвидна криза по отношение на Северна Македония. И се надявам да има прогрес в тази насока, но пак казва, зависи от решенията на европейските институции и Северна Македония да направи съответните заявки, за които помагаме", обясни президентът, като посочи, че другите политически разговори със съседката ни се провеждат в нормална атмосфера на взаимно уважение и приятелство.

Радев подчерта, че същинските преговори за членство на Северна Македония в ЕС, съгласно преговорната рамка, не са започнали. По негови думи те ще започнат, когато Северна Македония впише българите в своята конституция.

"Разговорът за общата ни история със Северна Македония е неизбежен. Аз очаквам държавниците в нашата съседна страна да проявят политическа мъдрост и да градят европейското бъдеще на страната, освободени от идиологемите на миналото", добави държавният глава.

ИЗБОРЪТ НА БЪЛГАРИЯ: Гласуваме на предсрочен парламентарен вот

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.