По думите му активността ще продължи да пада

Гласовете на българите в чужбина в момента се преливат с тези у нас. След публикуване на данните на НСИ щяхме да имаме два мандата, излъчени само с вота зад граница. Така е по закон. Това заяви за "Твоят ден" Стоил Цицелков, председател на Обществения съвет към ЦИК.

По думите му обезкуражаваща е информацията, че машинни гласове са загубени заради проблем с нея, а това не е било вярно. "При 100% обработени протоколи ще излязат и окончателните данни за активността. Причините тя да пада устойчиво, още са налице, така че ще продължи да пада. Една от тях е разочарованието на хората от партиите, друга е вялата кампания, трудно беше хората да се ориентират за политиките, които се предлагат. Избирателите не осъзнават колко много тежи техния глас, а младите изпитват апатия", коментира Цицелков. 

 Цицелков: За пръв път криптиращият код е направен от специалисти на ЦИК

"Купен вот със сигурност е имало. За съжаление е устойчив. Съществуват алгоритми, които отчитат непропорционално висок вот за някоя партия в определени секции. Контролираният и корпоративният вот също са сериозен процент. Трябва да се напише Изборен кодекс за машини", подчерта Цицелков.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.