Президентът (2012-2017) обясни как ще функционира контактната група

Президентът на България (2012-2017) Росен Плевнелиев изпрати до NOVA официалната си позиция относно отправената от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов покана да се включи в т. нар. „контактни групи”, които да бъдат медиатори в преговорите между парламентарно представените партии.

Борисов: Готов съм на всякакви компромиси в името на народа

„Благодаря за оказаното доверие да се включа в контактна група за търсене на съгласие по принципи и приоритети, на които да стъпи едно бъдещо редовно правителство. Предстои да се формализира нейният състав, като групата остава отворена за предложения от другите проевропейски и евроатлантически партии. Контактната група ще започне своята работа след сформиране на редовното 48-мо Народно събрание, като ще заседава и ще дава пресконференции за постигнатите резултати единствено в сградата на Народното събрание. Няма да се посещават партийни централи и да се провеждат срещи на други места, а само пред очите на българските граждани и медиите, защото ще се работи за доверие и прозрачност. Контактната група ще проведе срещи с всички проевропейски и демократични сили за търсене на съгласие по принципи и приоритети, на които да стъпи едно бъдещо правителство за преодоляване на кризите и стабилизиране на държавата. Целта е да се промени подходът, да се възстанови диалогът, да се работи за доверие, да се търси обединение около базисни принципи, национални приоритети и работещи решения”, написа Плевнелиев. 

По-рано през деня лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предложи подобна форма на преговори за съставяне на кабинет. 

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.