Коментират Първан Симеонов, Асен Агов, Ивайло Цветков и Йово Николов

Три дни след като ГЕРБ обявиха, че създават контактна група за преговори за кабинет, се очаква отговор на „Продължаваме промяната”. Същевременно президентът Румен Радев призова партиите да поемат отговорност.

„Не мисля, че някоя от водещите партии се натиска да прави правителство в момента”, коментира в предаването „Здравей, България” социологът от „Галъп” Първан Симеонов. „Партиите ще оставят Радев да вади кестените от огъня. И ще му кажат: „Ти преяждаш с власт””, заяви социологът. „Имаме гадна ситуация в страната, на фона на гадната ситуация отвън. Имаме гласоподаватели, които не искат да гласуват, и политици, които не искат да управляват. Партиите играят играта – кой да е най-малко виновен за евентуалните нови избори”, коментира още Първан Симеонов. „Ако направят правителство пътьом, ОК. Този мигач, който дава Христо Иванов към ГЕРБ, трябва много плавна крива да опише този завой, за да стане. Трябва да мине доста време и може би още едни избори, за да стане възможно това. А „Продължаваме промяната” трябва да откажат. Това е чудесно за тях. Виждате, че те не се разпаднаха на тези избори. Ако добре си играят картите, могат да излязат на по-добра позиция на следващи избори”, коментира Симеонов. Данните от екзит пола сочат, че мнозинството избиратели искат правителство.

След предложението на ГЕРБ: ПП дава пресконференция

Според Асен Агов има няколко пречки.

„Президентът генерализира. ДБ и ПП имат ясни цели. Тоест това е заявка за управление. Само че нямат числото, защото не са се справили на изборите като хората. Целите им са – върховенство на закона и активна помощ за Украйна”, коментира Агов.

„Виждам истински цугцванг, което е термин от шаха, при който нямаш полезен ход, но си длъжен да местиш”, коментира Ивайло Нойзи Цветков. „Имаме фронт срещу Борисов, имаме разговори за експертно правителство. Ако не направят правителство, идват нови избори”, коментира Цветков.

Борисов: Готов съм на всякакви компромиси в името на народа

„Кампанията беше свирепа. Но забравихме, че преди това имаше нещо друго – ГЕРБ, ДПС и ИТН свалиха правителството на ПП”, коментира Йово Николов. „С ДБ има натрупвания във времето. През 2016 г. Христо Иванов беше министър в правителството на Борисов. Именно ГЕРБ и ДПС провалиха неговата съдебна реформа, след което той си подаде оставката. Този факт – участието на „Да, България” в правителството на Борисов, беше силно експлоатиран и в продължение на 4 години Иванов беше силно атакуван, че е провалил съдебната реформа. Тези натрупвания във времето са пречка. Когато Борисов предлага на ДБ и ПП съдружие – тези натрупвания не позволяват стъпки към разбирателство. Смятам, че вървим към нови избори”, заяви Николов.

Повече гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.