Откриването им е проблем, главно защото тези структури биха били почти неразличими от черните дупки

Български изследователски екип от Софийския университет обяви метод, който според тях може да бъде използван за откриване на червееви дупки, теоретични структури, които - ако се докаже, че съществуват - може да са в състояние да свързват много отдалечени точки в пространство-времето.

Червеевите дупки отдавна пленяват въображението на физиците. Част от това очарование е свързано с факта, че червеевите дупки, подобно на концепцията за пътуване във времето, са в съответствие с Общата теория на относителността на Айнщайн. Въпреки тяхната теоретична правдоподобност, учените все още не са намерили свързващото звено за тези концепции в практическата реалност.

НАСА засне „усмивката“ на Слънцето (ВИДЕО)

Откриването на червееви дупки е проблем, главно защото тези умопомрачителни структури биха били почти неразличими от черните дупки, области от космоса, които са резултат от смърта на звезда, изчерпала горивото си и колапсирала в себе си, откриваеми от учените главно чрез интензивната гравитация те упражняват върху близки обекти в пространството.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.