Събитието се проведе в София

София стана домакин на Международна конференция срещу езика на омразата. Участие в нея взеха български институции и представители на страни от ЕС.

„Омразата бива много различна, на много нива и затова може би първо трябва да обясним на хората, защо изобщо тази тема е важна. Най-ценното е, че на тази среша имаше хора, които вземат решения в законодателната област. Омразата засяга абсолютно всички нас. Тази, която е насочена към специфични малцинства, тя е само върха на  айсберга. Всички ние сме генератор на такъв език и ежедневно сме жертви на омразата”, обясни доц. Д-р Румяна Маринова- Христиди.

Език на омразата се използва навсякъде- в семейството, между родителите, в училище, на пътя.„Омразата е нормално човешко чувство, както и любовта, въпросът е да се намери балансът.  Особено чувствително е когато омразата е насочена по расов, сексуален или малцинствен признак, защото този вид омраза наслагва негативни инстинкти в хората”, допълни Румяна Маринова- Христиди.

Езикът на омразата се вижда най-ясно в социалните мрежи. „В социалните мрежи се чувстваме анонимни , спокойни зад своята клавиатура. Когато заплашваш определени групи и използваш определени фрази, с които насаждаш омраза. В социалните мрежи можеш да се скриеш зад фалшива самоличност”, допълни Лилия Драгоева, изпълнителен директор на Фондация „Билитис”.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.