Решението взе Регионалният пандемичен щаб

Бургаска област е първата в страната, която обяви грипна епидемия. Това стана с решение на Регионалния щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания. Считано от 12 януари, на територията на цялата Бургаска област ще бъдат наложени ограничения.

Грипната епидемия ще продължи до вторник - 17 януари, когато щабът ще реши дали да бъде отменена, или продължена. Това обаче зависи от броя на регистрираните болни с остри респираторни заболявания.

От 12 януари се преустановяват плановите консултации на бременни  и кърмачета и имунизациите. Ученици и студенти преминават на дистанционно обучение, а в детските градини ще действа засилен филтър за присъствие.

От началото на годината коридорите пред кабинетите на общо-практикуващите лекари и педиатрите за препълнени. Болни са основно деца. „С температура, кашлица, хрема, вече четири-пет дни”, обясни родителят Мария Николова.  Други деца пък са само с температура.

426 са регистрираните с остри респираторни заболявания за последната седмица като по-голямата част от тях са деца, отчитат от един РЗИ - Бургас.

„До края на миналата седмица най-много боледуващи бяха децата между 0 и 4-годишна възраст. Сега към днешна дата, изчислено седем дни назад, най-голяма заболяемост има между 5 и 14-годишна възраст”, посочи директорът на РЗИ - Бургас д-р Георги Паздеров.  

Затова щабът реши - обявява Грипна епидемия в цялата Бургаска област, считано от 12 януари. Засяга ученици и студенти.

„Преустановяване на присъствените  учебни занятия”, поясни д-р Паздеров.

„Преустановяване на плановите консултации на здрави бременни жени и кърмачета. Преустановяване на всички профилактични прегледи и имунизации”, добави областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова.

Лечебните заведения ще трябва да предвидят възможности за разширяване на легловия капацитет на вътрешните отделения за приемане на пациенти с грип и усложнения. Въвежда се филтър за посещения в детските градини.

„Дезинфекцията в детските градини по всички повърхности ще бъде двуразова на ден. Ще се проветрява и категорично няма да се допускат родители и близки на територията на детските градини и ясли”, обясни кметът на Бургас Димитър Николов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.