В момента у нас липсват над 300 медикамента

Нови мерки на здравното министерство, за да се пребори недостига на важни лекарства. В момента държавата следи наличностите на 63 медикамента. Когато количествата в складовете и аптеките падне под 65% от средномесечните ни нужди се спира износа им. 

Но сега липсват над 300 медикамента, което кара властите да предложат и  законодателни промени. 

Новото е, че прагът от 65% ще скочи на 90 на сто. Има идея да се увеличи броят на наблюдаваните лекарства. А за кризата с лекарствата настоящият здравен министър доктор Асен Меджидиев обвини професор Асена Сербезова, която беше на поста преди него.  

Месец след първото заседание на Съвета за контрол на снабдяването с лекарства, проблемът с недостига на медикаменти у нас се задълбочава. А министърът посочи предшественика си като отговорен за това. 

Здравният министър с критика към Сербезова за липсата на лекарства

“Не мога да не оценя като грешно постъпката на предишния здравен министър в лицето на проф. Асена Сербезова, с това наблюдавани 400 медикамента, следени за недостиг – те да бъдат сведени до 60 и ние в момента да се чудим как да възстановим контрола”, каза д-р Асен Меджидиев. 

Пред NOVA проф. Сербезова обясни, че формулата, по която са определяни лекарствата в този списък, е била незаконна – и затова е трябвало да я промени. А с настоящия министър е готова да стигне и до съд, ако обвиненията по неин адрес продължат.  

А след критиките дойде време и за решенията, които ще са възможни само с промени в Закона за лекарствата. 

Илко Гетов: Необходима е цялостна стратегия и лекарствена политика

В момента точно 63 са лекарствата, които не могат да бъдат изнасяни зад граница, ако наличността им падне под 65%. Освен по-широк списък, се предлага и друг критерий.

“Увеличението трябва да бъде от 65 на 90%, например – това ще увеличи броя наблюдавани продукти – ако към момента са 60-70 – ще ги увеличи двойно”, посочи Деян Денев, от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители.

Мярката според фармацевтите е стъпка в правилната посока. 

“99% от антибиотиците не са в този списък. В момента липсват 300 и нещо лекарства. При децата липсват антибиотици много  - много форми за деца и това е големият проблем”, коментира Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки. 

Над 25 млн. електронни прегледи за по-малко от година

“Най-спешното, което успяваме да правим в момента, е да накараме всички доставчици и търговци на едро да зареждат допълнителни количества. Имаме зареждане на пулмикорт допълнително, имаме зареждане на вентолин допълнително”, допълни д-р Меджидиев. 

И още - за да сложат край на кризата с лекарствата,  здравните власти мислят как да засилят контрола, за да не се продават лекарствата без рецепти. 

“В момента контролът, който може да бъде извършван е на случаен принцип в момента на отпускане – ако имаме електронна рецепта и електронно отпускане, на практика контролът ще бъде постоянен, перманентен, в реално време”, каза Димитър Маринов, гл. секретар на Български фармацевтичен съюз.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.