Епидемия е обявена в общо 7 области

Крачка назад за грипната вълна в страната. Няма нови области, които са преминали прага на заболяемост през днешния ден, а заедно с това рестрикциите постепенно отпадат в някои региони. Така грипна епидемия е обявена в общо 7 области към днешна дата. Но болници и училища настояват за затягане на мерките и излизане на още ученици в грипна ваканция.

Данните са много динамични. От днес грипната епидемия в Шумен се отменя, а след като се събра, шабът за грипа и ОРЗ във Варна реши, че е рано такава да се обявява в областта, тъй като броят на заразените не е достигнал необходимия праг. В Пловдив обаче, въпреки че вече е в сила епидемична обстановка, децата остават в класните стаи, но директори настояват това да се промени – тъй като броят на заболелите сред учениците нараства. Две столични болници пък – сред които Първа градска, настояха да се обяви грипна епидемия и в София-град. От столичната РЗИ обаче отговориха, че към момента за първите три дни от тази седмица броят на заболелите е досигнал 1156 души на 10 хиляди население. За сравнение миналата седмица те са били по-малко, а необходимият праг за обявяване на грипна епидемия в София е 2700 на 10 хиляди души население.

В първия ден на грипната епидемия в Пловдив, децата продължиха да учат присъствено. Но отсъстващите се увеличават.

“Болните се увеличават с всеки изминал ден. Днес са почти 15%, 189 деца имаме болни и петима колеги. Вчера бяха 150”, заяви Елена Кисьова, директор на СУ „Черноризец Храбър", гр. Пловдив.

А за да спре разпространението на заразата, директорът на средно училище „Черноризец Храбър”  настоява за по-строги мерки. „Да има някакъв – може и малък период, както в Бургас – в който децата да бъдат изолирани и да бъдат вкъщи. Дори преавантивно би трябвало да има такъв момент – за обявяване на ваканция”, подчертава Кисьова.

Болни ученици и учители има и във Варна. „В сравнение с миналата седмица имаме 13 % само отсъстващи, от учителите 4 процента са в момента отсъстващи в училищата “, посочва Цонко Паунов, директор на РЗИ-Варна.

И още - 70% от леглата в болниците са свободни. Затова за момента няма необходимост от обявяване на грипна епидемия. “Понеделник, вторник, сряда и четвъртък  - заболяемостта в сравнение с предната седмица е спаднала. Когато достигнем до около 200-220 на 10 хиляди бихме могли при налични други фактори да обявим епидемия”, допълва Паунов.

И ако във Варна са близо до праговите стойности, то в столицата заболелите от грип трябва да са два пъти повече, за да се обяви епидемия. Но натискът върху болниците се засилва.

 „Нараства броят на болните. Пневмониите нарастват. Реанимационните легла са заети, отделенията са пълни, пулмологичните отделения са пълни”, твърди проф. Цветомир Димитров , изп. директор на Първа МБАЛ – София.

„Има доста усложнения от грипа, които се изразяват с пневмонии, тежки пневмонии, които доста често протичат асимптоматично – няма температура пациентът, но има тежка пневмония”, заяви д-р Борил Петров, директор на МБАЛ „Княгиня Клементина".

Затова и от двете многопрофилни болници се обърнаха с призив към здравните власти.

“Mоже би експертите, от които зависи, трябва да преценят много добре да се обяви една грипна епидемия”, посочва доктор Петров.

„Нашето мнение е „за” такава, защото сме много натоварени в момента”, категоричен е и доктор Димитров.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.