Д-р Янкова коментира темата за грипа, COVID-19 и липсващите лекарства

Д-р Мирослав Ненков – бивш министър на здравеопазването и д-р Милена Янкова, детски пулмолог, коментираха грипната вълна, COVID-19 и недостига на лекарства в студиото на „На фокус“ по  NOVA.

Винаги наблюдаваме два пика на грипа – в края на декември и края на януари – началото на февруари, поясни д-р Янкова. Тя допълни, че по-голяма част от болните деца и възрастни не се регистрират в системата.

Янкова и Ненков казаха, че грипът е тежък. Ненков подчерта, чe всяка година има грипна епидемия. Янкова поясни, че в момента COVID-19 протича по-леко от грипа.

Лекарите посочиха и кои са симптомите на грипния вирус. Д-р Янкова отбеляза, че почти всяко второ дете, което тестват е с грип.

„Почти невъзможно е да се намери „Вентолин“ и „Пулмикорт“ на българския пазар. Родителите търсят от чужбина“, обясни Янкова. Тя отбеляза, че липсват и „половината от антибиотиците“.

Ненков заяви, че самолечението е изключително вредно с тежки далечни последици, които сега не се виждат.

Той коментира и генеричното заместване.

Д-р Янкова предупреди, че антибиотикът не е антипиретик и е грешно при първата температура да се дава антибиотик. Хората ползват успоредно с това и противовирусен препарат, каза лекарят.

Д-р Янкова разказа за ваксините срещу COVID-19.

„Системата на здравеопазването е така добре стабилизирана около паразитите си, че тя няма да се разпадне повече. Медицинската част на здравната система се крепи на такива лекари, които си гледат работата, търпят обиди. Другата част, политическата, се крепи на кърлежите“, каза Ненков.

Повече по темата вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.