Над Окланд вече се изляха осем пъти над средните валежи за януари

Очаква се в опустошения от наводнения Окланд през следващите дни да има нови проливни дъждове, съобщи градският съвет, на фона на това, че хората започват да пресмятат щетите от внезапните наводнения, които засегнаха най-големия град в Нова Зеландия от петък насам, предаде Ройтерс.

Четирима души вече са загубили живота си при внезапните наводнения, които засегнаха Окланд през последните три дни и нанесоха щети за милиони долари. Извънредно положение остава в сила в Окланд и на юг в региона Вайтомо.

"Има много значителни щети в Окланд", каза новият премиер на Нова Зеландия Крис Хипкинс пред държавната Ти Ви Ен Зет.

Проливни дъждове в Нова Зеландия, летището е под вода (ВИДЕО)

"Имах възможността да видя това от първа ръка в събота и очевидно имаше редица домове, пострадали от наводненията, но също така и значителни движения на земни маси", каза той.

По думите му в момента 350 души се нуждаят от спешна помощ за настаняване.

От петък насам върху града се изляха рекордни количества дъжд. Националният институт за изследване на водите и атмосферата (НИИВА) съобщи в Twitter, че Окланд вече е регистрирал повече от осем пъти над средните януарски валежи и 40% от годишните средни валежи.

Градският съвет на Окланд заяви, че ако дъждът продължи с това темпо, ще има нови наводнения и се очакват свлачища.

Службата за пожарна и аварийна безопасност е получила 30 повиквания през последните 12 часа, включително за реагиране на свлачище, след като навес за автомобили се свлякъл по хълм. Досега съветът е преценил, че 40 къщи не  позволяват на хората да влизат в тях и са поставили жълти стикери, което означава, че хората могат да влизат само в определени райони за кратки периоди от време - на още 151 имота.

Поделения на Иншурънс Аустрелия груп в Нова Зеландия са получили досега над 5 000 искове, а Сънкорп груп съобщи, че е получила около 3 000 претенции.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: ПЛАМЕН ЙОТИНСКИ, БТА