Жителите на застрашените от наводненията райони са предупредени да се подготвят за евакуация

Проливен дъжд предизвика мащабни наводнения в най-големия град на Нова Зеландия - Окланд, предаде БГНЕС.

Полетите бяха отложени или отменени поради бурното време, а кадри показват напълно наводнени райони на летищния терминал в града.

"Терминалите и пътищата на летище Окланд в момента са засегнати от мащабни наводнения", съобщи летището в Twitter. "Молим хората да не пътуват до международния терминал в този момент".

В отделно съобщение летище Окланд съобщи, че работата на пистата е била намалена, след като осветлението на пистата е било повредено от кацащ самолет.

Службата за управление на извънредните ситуации в Окланд заяви, че северните, северозападните и западните части на града са засегнати от значителни наводнения, като се очаква условията да се влошат.

"В момента тежките метеорологични условия засягат региона Тамаки Макаурау, като районите в северната, северозападната и западната част на Окланд са засегнати от значителни наводнения", се казва в Twitter.

"Работим със службите за спешна помощ, за да установим каква помощ е необходима на място".

Агенцията посъветва жителите на застрашените от наводнения райони да се подготвят за евакуация.

Видеоклипове в социалните мрежи показаха как пожарникари, полицаи и служители на силите за отбрана спасяват закъсали хора от наводнени домове с помощта на въжета и спасителни лодки.

В един от видеоклиповете, заснет на магистрала, се вижда как претъпкан автобус се промъква през толкова висока вода, че тя навлиза в превозното средство и се стича около краката на пътниците.

Големите пътища също бяха блокирани от наводненията, което доведе до дълги опашки по магистралите.

Концертът на Елтън Джон в града, на който се очакваше да присъстват около 40 000 души, беше отменен.

"Предвид метеорологичните условия, днешното шоу е отменено. Оперативният ни екип работи по пренасочването на автобуси за специални събития, за да помогне на хората да се приберат по домовете си... възможно най-скоро", се казва в изявлението на Auckland Transport.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.