Килограм боб на пазара във Враца вече струва 4 лева

Факт е, че българинът харчи парите си основно за битови сметки и за храна. Това, което се случва с цените на плодовете и зеленчуците в този период, експертите наричат сезонни колебания. Макар и по-силно изразени тази година, те все пак са в рамките на нормалното.

Не е така обаче с варивата. Как вървят цените им на кооперативния пазар във Враца провери кореспондентът на NOVA Румяна Попова.

Яйцата поскъпнаха двойно за година

Христо Тодоров идва от Згориград във Враца, за да си купи по-евтин боб за по-дълго време. Един килограм там струва 4 лева. Сравнено с пакетирания, в 5 килограма от пазара, Христо има килограм отгоре на същата цена.

Продавачката е Надка Павлова. Предлага на висока цена боба, който са произвели сами с мъжа ѝ, за да добавят нещо към пенсиите. Преди, казва жената, варивото било по-евтино, защото се произвеждали големи количества.

Възможно ли е цените на храни и напитки да паднат, ако ДДС за тях бъде намален

Георги Крумов пък следи и международните пазари и не си обяснява защо в Аржентина, например, цените на макароните са много по-ниски. Пресмята, че за период от година и половина част от варивата са поскъпнали много сериозно – особено оризът и лещата, които скачат с по 60-70%.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.